Zal robotisering de IT-tewerkstelling doen dalen?

© Getty
James De Paepe Journalist

De impact van robotisering op de arbeidsmarkt is niet te onderschatten. Centraal in dat debat staat de vraag of robots een bedreiging dan wel een opportuniteit vormen. Beide, lijkt de consensus zowat te zijn. Daarbij hangt het er als ICT’er maar van af welk profiel u precies hebt en in welke sector u aan de slag bent.

Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘Robotisering zal de IT-tewerkstelling doen dalen’

“Jobs voor eendimensionale programmeurs dreigen in hoog tempo te verdwijnen”, stelt Jeroen Franssen, expert arbeidsmarkt bij Agoria. “Repetitieve taken verdwijnen het eerst, ook uit het takenpakket van programmeurs. Machines zullen het eigenlijke schrijfwerk overnemen. Andere taken zoals testen, die de kwaliteit van de code ten goede komen, zullen dan weer aan belang winnen.”

In het verbeteren van de gebruikerservaring zitten nog heel wat kansen voor creatieve profielen

Jeroen Franssen (Agoria)

Wie kennis heeft van code-based testing of test-driven development (TDD) ziet zijn arbeidskansen dus stijgen. En dat geldt des te meer voor wie ook taken met een creatief of probleemoplossend karakter aankan. Zo zal het verbeteren van de gebruikerservaring steeds meer investeringen vergen. “Eenmaal ontwikkeld, moet je een applicatie naar de gebruiker brengen. Daar zitten nog heel wat kansen voor creatieve profielen. Vooral omdat het aantal gebruikers nog steeds groeit, net als het aantal toestellen.”

De nood aan meerdimensionale ICT-profielen blijft dus groot. En buiten de ICT-sector – in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld – dreigt de nood aan zogenoemde digitale profielen zelfs nog groter worden, voorspelt Agoria. Een voorspelling die Tijs Hostyn, vakbondssecretaris van ACV Puls, onderschrijft: “Hoe meer bedrijven gaan automatiseren of robotiseren, des te meer zij nood hebben aan hooggeschoolde technische profielen, en vaak ook ICT’ers.”

Terwijl Agoria de pure ICT-profielen tegen 2030 met 10.000 ziet aandikken tot een totaal van 140.000, zouden er buiten de ICT-sector 53.000 nieuwe banen bijkomen. Alles samen zouden trends als digitalisering en robotisering dus meer dan 60.000 extra jobs opleveren. “Dat er in de ICT-sector zelf minder jobs bijkomen dan daarbuiten betekent dat die sector zelf ook automatiseert”, verduidelijkt Jeroen Franssen.

We zijn nu de voedingsbodem aan het creëren voor wat later kan leiden tot groot jobverlies.

Tijs Hostyn (ACV Puls)

Maar in die automatisering van de ICT-jobs schuilt volgens Tijs Hostyn nu net het gevaar voor de tewerkstelling. Daarvoor verwijst hij naar de impact die het taylorisme en fordisme vorige eeuw hebben gehad op de maakindustrie. “Door taken op te delen, wilden Taylor en Ford meer controle krijgen op de industriële processen. Zo creëerden zij de voedingsbodem voor automatisering en robotisering. Het is duidelijk dat die evoluties de tewerkstelling in de maaksector sterk hebben teruggedrongen.”

“Evenzo zijn we nu de voedingsbodem aan het creëren voor wat later kan leiden tot groot jobverlies. De werkmethodes die vandaag populair zijn, zoals agile, hebben niet rechtstreeks een opdeling van de taken tot doel, maar voeren wel daarheen. Tot dusver werkte dat vooral offshoring in de hand. Maar in een latere fase zou het ook wel eens de automatisering en dus de vernietiging van ICT-jobs kunnen bevorderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content