Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Zebra Technologies, bekend om zijn barcode-printers, opent voortaan de deur naar software en oplossingen, terwijl er nieuwe marktsegmenten aangeboord worden. België wordt steeds belangrijker in de Benelux.

Norbert Terlouw, algemeen directeur Benelux, legt er wel meteen de nadruk op dat Zebra nooit de markt zal verlaten die voor zijn succes gezorgd heeft. Barcodeprinters, thermische printers en printers voor etiketten krijgen nog altijd een goede plaats in de portfolio. Maar “de printer krijgt steeds meer een plaats in een globale oplossing.” Vandaar de behoefte voor het bedrijf om via zijn nieuwe entiteit ZES (Zebra Enterprise Solutions) ook software bij de hardware aan te bieden, meer bepaald op het vlak van tracking & tracing.

Daarnaast boort Zebra nieuwe verticale marktsegmenten aan met specifieke printers. Dit is namelijk zo voor de ziekenhuissector, maar ook voor de vrijetijdssector (meer bepaald het drukken van armbandjes voor een concert in onze landen), de openbare diensten in de ruime zin (meer bepaald het drukken van parkingtickets), de mobiele verkopers (onlangs werd een contract gesloten met Touring en IJsboerke voor een overzicht van de aankopen die met de bestelwagens geleverd worden). En natuurlijk mogen we de markt voor distributie en logistiek niet vergeten. Bovendien heeft Zebra steeds meer belangstelling voor ‘people id’ (klantenkaart, rijbewijs, enz.).

Voor de distributie van zijn producten richt Zebra zich uitsluitend tot indirecte kanalen, met partners als Zetes en ScanSource, naast steeds meer klassieke ict-distributeurs. Bovendien wil het bedrijf ook meer de belangstelling te wekken van de ISV (independent software vendors) in het kader van alomvattende oplossingen, na de reeds bestaande akkoorden met SAP en Oracle. Maar “we zoeken ook embedded resellers, kleine ontwikkelaars die verticale spitsapplicaties die printers gebruiken, hebben uitgewerkt.” De opkomst van rfid lijkt Norbert Terlouw geen zorgen te baren, want hij vindt dat de technologie duur blijft, dat ze is voorbehouden voor zeer specifieke toepassingen en dat ze nog niet voor 100% betrouwbaar is. Als verantwoordelijke voor de Benelux vindt Terlouw dat België stilaan het evenwicht herstelt ten opzichte van Nederland (dat potentieel groter is). Terlouw gaat er van uit dat 2011 een goed jaar wordt, zeker omdat er enkele grote projecten van start zouden moeten gaan (meer bepaald in de openbare sector).

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content