Zelfregelend draadloos netwerk
We testten vier zelfregelende ‘whole home’ wifi-netwerksystemen voor thuiswerkers en kleine kantoren, sommige in een maasvormige of ‘mesh’ configuratie, andere in een stervormige of ‘star’ opstelling. Naast eenvoudigere installatie beloven dit soort systemen een betere draadloze dekking met consistente prestaties.
Zichzelf automatisch configurerende wifi-systemen met brede dekking bestaan al lang en we hebben ze in het verleden al getest (zie ons abonnee-archief). Denk daarbij aan merken als Aerohive, Ruckus of Ubiquity. Maar die dure producten zijn bedoeld voor gebruik in een enterprise-omgeving met massa’s toegangspunten en de behoefte aan een uitgebreid centraal beheer.
Pas recent zijn er meer betaalbare zelfregelende wifi-systemen verkrijgbaar voor gebruik thuis of in kleine en middelgrote kantoren. Zelfs Google heeft een product in deze categorie, eerder onbescheiden Wifi genaamd. Officieel is dat toestel bij ons niet verkrijgbaar, hoewel online retailers het wel aanbieden. In Nederland is het wel al op de markt. Google vond het echter, zelfs na lang aandringen, niet nodig om aan deze test deel te nemen. Ook Ubiquity verkoos om afwezig te zijn met de betaalbare UniFi-productreeks. Slaagden er niet tijdig in om een product te leveren: Asus (Lyra), Zyxel (Multi X) en D-Link (Covr). Deze testen we waar mogelijk later apart voor de online testrubriek. Zijn wel van de partij in deze overzichtstest: de producten van AVM, Linksys, Netgear en TP-Link.
Een ‘whole home’ wifi-systeem regelt de configuratie voor u
Seamless roaming
In plaats van één centrale router, eventueel aangevuld met repeaters, werkt ‘whole home’ wifi met ‘nodes’ (draadloze satellieten) die automatisch een dekkend wifi-netwerk creëren. Clientapparatuur treedt automatisch in verbinding met de sterkste node. Voor een snelle, hapervrije overschakeling wordt ‘fast’ of ‘seamless’ roaming gebruikt. Hoe goed deze voorziening werkt, is mede afhankelijk van het clientapparaat. Het systeem werkt met verschillende IEEE wifi-standaarden, waarvan sommige al jaren bestaan. Toch implementeert niet alle draadloze apparatuur ze allemaal of helemaal correct. Met recente iPhones of Android-mobielen zou het wel vlot moeten functioneren.
Gewone routers en repaters ondersteunen deze technologie vaak, maar in de praktijk is het dikwijls moeilijk goed aan de praat te krijgen omdat de configuratie ervan nogal nauw luistert. Een ‘whole home’ wifi-systeem regelt dat allemaal zelf en biedt het voordeel dat het de aangesloten clients kan ‘dwingen’ om sneller over te schakelen naar een draadloze node met de beste prestaties. Dat is vooral van belang voor een hapervrije werking van streamingtoepassingen zoals audio/video, videoconferencing en internettelefonie. Wij voerden een informele Netflix streamingtest uit waarbij we in de test-omgeving (ook buitenshuis) rondwandelden terwijl we een 1080p-videostream bekeken. In tegenstelling tot bij een opstelling met een gewone router en wifi repeaters, speelde de videostream bij alle geteste zelfregelende wifi-oplossingen overal waar we bereik hadden helemaal zonder haperen.
Testmethode
Met iPerf3 voeren we twee snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten). We gebruiken een Android 7.1.1 Nexus 9 tablet met Broadcom BCM4354XKUBG wifi-chip. We herhalen deze test op drie locaties: gelijkvloerse verdieping, eerste etage en tweede etage. We testen telkens in het midden van elke locatie. Met behulp van de Android-tablet en de Farproc WiFi Analyzer app voeren we daarnaast een bereiktest uit op zes locaties die zich in een stervorm rond, boven en onder de nodes bevinden. We geven verder punten op ruim 140 verschillende technische criteria. Uit al deze testcijfers puren we gewogen testresultaten voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid en bereik. We berekenen een prestatiescore waarin de functionaliteit en de draadloze netwerksnelheid elk voor 35 procent en het bereik voor 30 procent meetellen. We houden rekening met een foutenmarge van 2 procent: scores die zo dicht bij elkaar liggen, beschouwen we als identiek.
AVM Fritz!Box 7590 Mesh
De Fritz!Box 7590 is het nieuwe topmodel van de Duitse fabrikant AVM. Dit apparaat een xDSL-modemrouter noemen, is hem tekort doen, want het is tegelijk een telefonieserver, DECT-basisstation, mediaserver, een hub voor ‘home automation’ en een wifi-mesh. Puur als router bekeken zijn de prestaties overigens goed (die test vindt u online terug in de reviewsectie). Maar via een simpele firmware update functioneert deze router ook als centrale node in een maasvormig wifi-netwerk. De 7590 is overigens gebouwd rond een Intel (voorheen Lantiq) AnyWan GRX350-chipset.
De Duitse versie van de Fritz!Box 7590 heeft vandaag al firmware met wifi mesh-functies. Bij het door ons geteste internationale toestel was de mesh-firmware tijdens de testperiode alleen beschikbaar in een zogenaamde ‘Fritz Lab’-versie, oftewel bètaversie. De officiële uitrol volgt ergens in het eerste kwartaal van 2018. De telefonie-, NAS-, mediaserver- en thuisautomatiseringsfuncties werken zoals voorheen. De belangrijkste nieuwigheid is dat mesh voortaan de standaard manier van werken is. In de praktijk worden alle aanwezige wifi-repeaters en powerlinestekkers van AVM naadloos en automatisch opgenomen in hetzelfde, centraal via de router beheerde wifi-netwerk. Indien nodig wordt de firmware van de stekkers automatisch vernieuwd. Wij probeerden een en ander uit met de AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E en AVM Fritz!Powerline 1000E (gedetailleerde reviews op onze website). De firmware van de eerste werd automatisch vernieuwd; de powerline had blijkbaar al de juiste firmware. Binnen enkele minuten was de nieuwe wifi-mesh actief.
Het ‘Thuisnetwerkoverzicht’ toont een overzicht van de wifi-mesh en de eventuele updates van aangesloten stekkers die nog moeten worden uitgevoerd. Het volledige wifi-netwerk gebruikt één SSID, één security-instelling en wordt volledig centraal beheerd en gestuurd. Stelt u op de router bijvoorbeeld een nachtdienst in, waarbij het wifi-signaal uitgeschakeld wordt om stroom te besparen, dan zullen alle aangesloten stekkers zich daaraan houden. Op dezelfde manier richt u centraal het gastnetwerk in. ‘Band steering’ duwt dual-band clients vanzelf in de richting van de minst drukke 5GHz-frequentieband. Op die manier optimaliseert het wifi-netwerk zichzelf automatisch in een omgeving met veel draadloze apparaten.
Toekomstige updates van de firmware gebeuren voortaan centraal. Nieuwe stekkers aan het mesh-netwerk toevoegen vergt één druk op de WPS- of Powerline security-knop, waarna alle instellingen hetzelfde zijn als in de rest van het netwerk. Mesh vereenvoudigt vooral het beheer van een groter wifi-netwerk. Hoewel we een bètaversie testten, zijn de prestaties al heel goed. Opvallend is dat het bereik verbetert tegenover de gewone router-firmware en dat de draadloze prestaties niet dramatisch verslechteren.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw):? 239,-; ca. ? 65,- (extra node).
Gemiddelde snelheid: 209,8 Mbit/s
Prestatiescore: 89/100
Linksys Velop Whole Home Wi-Fi
De Linksys Velop Whole Home Wi-Fi-startkit bevat drie ‘nodes’, fraai vormgegeven ivoorwitte torentjes met intern dezelfde tri-band Qualcomm-chipset als de Netgear Orbi Pro. Velop werkt in tegenstelling tot Orbi Pro in een maasvormige configuratie. Elke node of draadloos toegangspunt is even sterk. Het netwerk regelt in principe alles zelf en verdeelt het draadloze signaal optimaal over de ingeschakelde modules. U verbindt maximaal zes toegangspunten met elkaar in één Velop-maasnetwerk. Althans, dat is het maximum aantal dat Linksys naar eigen zeggen succesvol getest heeft. In principe kan men meer modules toevoegen, maar dat gaat ten koste van de prestaties.
Elke node is 18,5 centimeter hoog. De verticale stand verbetert volgens Linksys de prestaties. De zes interne antennes zijn bovenop en in het midden van de node gemonteerd. Sommige antennes zenden het signaal naar boven en naar beneden uit. Andere antennes sturen het signaal naar links en rechts. De nieuwste wifi-technologieën, zoals ‘MU-MIMO’, ‘beamforming’ en ‘seamless roaming’, zijn standaard ingeschakeld.
Eén module plaatst u nabij de internetverbinding. De andere verspreidt u over de rest van huis of kantoor. Stroom- en eventuele ethernetkabels passen onderaan in het apparaat. Een kleine inkeping met rubberen houders laat toe om de kabels overzichtelijk op te bergen. Elke node heeft twee ethernet-poorten met WAN- en LAN-functies. Onderaan is er ook een stroomknop die standaard ingeschakeld is. Bovenop is er een veelkleurige status-led. De installatie gebeurt met behulp van een app en werkt zeer eenvoudig. Daarna is het draadloze netwerk direct gebruiksklaar.
Linksys Velop is compatibel met Amazon Alexa. Via stemopdrachten activeert u bijvoorbeeld het gastnetwerk of controleert u de internetverbinding. Het beheer gebeurt via de app, maar er is ook een webbeheer met iets uitgebreidere configuratie-opties, al gaat het lang zo ver niet als bij de Orbi Pro. Linksys past regelmatig nieuwe firmwares toe, maar als gebruiker hebt u daar geen invloed op. U kan het updateschema niet zelf wijzigen. Wel is het mogelijk de automatische updates volledig uit te schakelen. De nieuwe firmwares voegen niet alleen features toe, zoals een ‘bridge modus’ of de mogelijkheid om het internetgebruik volgens schema te beperken, maar verbeteren ook de prestaties. Na een recente update werkte Velop 22 procent sneller dan met de originele firmware.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw):? 433,- (drie nodes); ? 219,- (extra node)
Gemiddelde snelheid: 281,8 Mbit/s
Prestatiescore: 90/100
Netgear Orbi Pro Tri-Band WiFi
Orbi Pro is de kmo-variant van Netgears gelijknamige ‘whole home’ wifi-product voor thuisgebruik. Orbi Pro werkt met een centrale router die via een sterconfiguratie communiceert met maximaal drie draadloze satellieten. De satellieten communiceren dus onderling niet met elkaar zoals bij een wifi-mesh. Het verschil is veeleer theoretisch want ook bij Orbi Pro verloopt de communicatie met de satellieten via een apart draadloos ‘backchannel’-kanaal dat alleen daarvoor dient. Het stervormige systeem van Netgear gebruikt overigens krek dezelfde chipset als de wifi-mesh van Linksys.
De Orbi Pro router en satellieten zijn redelijk omvangrijk, heel wat groter dan de satellieten van de Linksys Velop of TP-Link Deco M5. Het gewone startpakket (SRK60) bevat één Orbi Pro Router en één Orbi Pro Satellite. (Er is ook een startpakket met één router en twee satellieten.) Uiterlijk zien router en satelliet(en) er vrijwel identiek uit. De router is bovenaan blauw, terwijl de satelliet een grijze bovenkant heeft. Bij de router is één van de vier gigabit-ethernetpoorten aan de achterkant geconfigureerd als WAN-poort; de satelliet heeft vier gigabit LAN-poorten. Als enige in deze test verkoopt Netgear ook een satelliet voor gebruik buitenshuis.
Een volledig Orbi Pro-netwerk volstaat volgens Netgear om een ruimte van ca. 460 vierkante meter af te dekken. Wij testten de router overigens met twee binnensatellieten. De ingebruikname en het beheer gebeuren met behulp van de Orbi Pro app. Eén en ander werkt even gebruiksvriendelijk als bij de andere geteste systemen. Wilt u de firmware updaten of geavanceerde instellingen wijzigen, dan kan dit via de webinterface die u opent via orbilogin.com (op een apparaat dat met het Orbi-netwerk verbonden is). De webbeheerinterface is vergelijkbaar met die van traditionele Netgear-routers. In tegenstelling tot de app werkt die ook in het Nederlands. Hier wijzigt u zaken zoals de internetverbinding, een tweede wifi-netwerk, blokkeringen en toegangscontrole, DHCP, DDNS, VPN (met openVPN-client), routering, forwarding, IPv6, controle van het netwerkverkeer enzovoort. De configuratiemogelijkheden zijn uitgebreider dan bij de producten van Linksys en TP-Link, en vergelijkbaar met de oplossing van AVM.
De opties voor expliciete ‘beamforming’, ‘seamless roaming’ en MU-MIMO zijn standaard niet aangevinkt. Idealiter schakelt u die in voor een vergroot bereik en hogere wifi-snelheid. Wij hebben de prestatietesten uitgevoerd met deze opties ingeschakeld.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw):? 437,- (twee nodes); ? 304,- (extra node)
Gemiddelde snelheid: 250,3 Mbit/s
Prestatiescore: 89/100
TP-Link Deco M5 Whole Home WiFi
Het TP-Link Deco M5 AC1300 Whole-Home Wi-Fi System is opvallend goedkoper dan de andere geteste oplossingen. Het gebruikt een Qualcomm wifi-chipset met een iets minder krachtige configuratie. Functioneel is dit nochtans een wifi-mesh net zoals de andere geteste meshes. De startkit bevat drie modules, met een even mooi ivoorwit design als de drie Velop-nodes. Het belangrijkste verschil is dat de Deco-modules er als platte schijven en niet als torentjes uitzien. Deze ufo-achtige schijven ogen daardoor iets discreter, maar de Deco-nodes bevatten ook minder antennes dan de Velop-torentjes, namelijk vier in plaats van zes.
Achteraan zijn er twee gigabit-ethernetpoorten en een Type-C usb-stroomaansluiting. Onderaan is er een kleine resetknop en in het midden op de bovenkant prijkt een veelkleurige status-led. De ingebruikname gebeurt met de gebruiksvriendelijke TP-Link Deco app. De Deco-installatieprocedure is even eenvoudig als bij de anderen. De app dient ook voor het beheer. Bijzonder is de ingebouwde Trend Micro-virusbescherming, die overigens kan worden uitgeschakeld. Als u niets wijzigt, blijven de kwaadaardige inhoudsfilter, het systeem om indringers tegen te houden en het automatisch in quarantaine plaatsen van geïnfecteerde apparaten actief. Andere zaken die u in de app regelt, zijn het instellen van een gastnetwerk of het voorrang verlenen aan bepaalde apparaten en/of specifieke soorten verkeer (bijvoorbeeld ‘strea-ming’ of ‘gaming’). Ouderlijk toezicht is eveneens van de partij en werkt via profielen die u individueel configureert en op apparaatsbasis in- of uitschakelt. Er zijn vier filterniveaus: jonge kinderen, kinderen, tieners en volwassenen. Die blokkeren verschillende categorieën en apps/websites, maar per categorie verfijnt en configureert u dit zelf.
De app voert regelmatig automatisch een internetsnelheidstest uit en toont de resultaten daarvan in zijn hoofdscherm. Een eventuele nieuwe firmware wordt pas toegepast wanneer u daar in het instellingenmenu voor kiest. Tijdens de test kwam versie 1.08 binnen, met een up-to-date Trend Micro-database, bug-fixes en een verbeterde setupgids. De update duurt ongeveer vijf minuten, waarbij alle nodes ingeschakeld moeten blijven.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw):? 195,- (drie nodes); ? 83 (extra node)
Gemiddelde snelheid: 142,9 Mbit/s
Prestatiescore: 68/100
Conclusie
Knoeien met routers, wifi-extenders en/of powerline-oplossingen behoort met deze ‘whole home’ wifi-systemen definitief tot het verleden. Updates gebeuren automatisch en voegen functies en snelheid toe. De producten van AVM, Linksys en Netgear presteren grotendeels vergelijkbaar. Netgear Orbi Pro heeft een iets beter bereik, terwijl Linksys Velop lichtjes sneller is. De oplossing van AVM is het flexibelst en heeft samen met die van Netgear meer geavanceerde configuratiemogelijkheden. De Deco M5 van TP-Link is weliswaar iets trager dan de anderen, maar ook veel betaalbaarder. Raadpleeg de tabel op onze website voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier