Zelfs een kettingzaag geeft data

Professionele tuinaannemers en groendiensten van openbare besturen zien steeds meer heil in digitalisering. Machineleverancier Husqvarna zet daarom in op IoT, AI en robotisering.

De digitalisering speelt in alle sectoren – dat hoeven we u niet te vertellen – maar dat betekent niet dat het overal even snel gaat. Digitalisering was tot voor enkele jaren bij heel wat tuinaannemers en groendiensten van openbare besturen nog een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is duidelijk aan het veranderen. Dat bleek vorig jaar nog op het Living City Congress in Göteborg, waar we ook enkele Belgen tegen het lijf liepen. Chantal Van Rie, bijvoorbeeld, groenexperte bij de Stad Damme: “Wij gebruiken momenteel vooral veel geotools, maar willen altijd inspiratie opdoen rond andere digitale mogelijkheden voor groenbeheer in onze stad”. Eddy Van De Weyer van de Antwerpse groendienst knikt: “Daarnaast zijn wij ook meer en meer bezig rond data van de machines die we gebruiken. Daarmee willen we operationele verbeteringen doorvoeren.”

Het is precies daarom dat een machineleverancier als Husqvarna deze kaart trekt. Husqvarna is bij het bredere publiek gekend van onder meer de robotmaaiers, maar is daarnaast vooral een – excuus voor de woordspeling – ronkende naam in tuinmateriaal voor de professionele sector.

Trackers

Dat professioneel materiaal is in toenemende mate standaard uitgerust met trackers – sensoren dus – die verbonden zijn met de Fleet Services software. Denk aan de typische beheersoftware van bijvoorbeeld wagenparken, maar dan voor tuinmateriaal. Wat de voordelen daar dan van zijn? Om bijvoorbeeld het machinepark letterlijk in kaart te brengen en snel te controleren welke machines beschikbaar zijn. Of om te weten te komen hoeveel procent van de tijd bepaalde machines effectief gebruikt worden, en onderhoud efficiënt in te plannen. De bedoeling is om uiteindelijk door data analytics tot inzichten te komen hoe het werk het best gestructureerd wordt. Of hoe een leverancier van hardware – in de zin van zwaar werkmateriaal – toch ook inzet op software en het gebruik van data.

Sensoren in het park

Husqvarna wil verder op die weg inslaan, zo leert een bezoek aan het Trädgårdsföreningen park in Göteborg waar een testopstelling draait met IoT-sensoren, voorzien van LoRa-connectiviteit voor het capteren van de data. Het gaat om sensoren die onder meer de lucht meten – niet alleen de luchtkwaliteit maar ook de luchtdruk -, het geluidsniveau en de vochtigheid van de grond. “Het idee is om na enkele jaren alle gegevens te combineren en zo tot de nodige inzichten te komen. Bijvoorbeeld voor de ideale heraanleg van een parkdeel, rekening houdend met budgetten van de beheerder maar ook met de ecologie en het gedrag van bezoekers”, schetst Erik Swan, digital ecosystem strategist bij Husqvarna Group. “Ideaal komen we zo tot een situatie waar een park of groenperk aangelegd wordt in functie van alle stakeholders”, besluit Swan.

Robotmaaier met satellietverbinding

De robotmaaier zoals die ondertussen al redelijk ingeburgerd is, wordt ook verder ontwikkeld. Waar het maaigebied nu nog fysiek afgebakend wordt met bijvoorbeeld kabels in de grond, gebruikt de nieuwste generatie virtuele grenzen die u met software bepaalt en op elk moment kan aanpassen. De maaier rekent op een satellietverbinding in combinatie met een lokaal toestel om tot 2 à 3 centimeter nauwkeurig de grenzen te respecteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content