Volgens Brussels minister van Economie Benoît Cerexhe is haast een derde van onze ict-sector geconcentreerd op welgeteld 0,5 % van het Belgische grondgebied, Brussel dus. Daar zijn ruim 30.000 hightechjobs mee gemoeid. Dat gaf aanleiding tot het programma ‘ICT-impuls’ en is de aanzet tot een center of excellence.
In de praktijk betekent dat steun aan een aantal projecten ingediend door samenwerkingsverbanden van universiteiten en onderzoekscentra. Vier van die projecten zijn weerhouden. Ze kunnen samen putten uit een budget van 6.786.156 euro, gespreid over drie jaar en één keer hernieuwbaar. De ULB is een van de gelukkigen: de universiteit krijgt 42,70 procent van het budget voor de coördinatie van Armurs (teledetectie), Cryptasc (quantumcryptografie) en In Silico (genetica). Daarnaast is de ULB partner van Valibru (softwareontwikkeling), het vierde project, dat onder leiding staat van Sirris. In totaal zijn 30 onderzoekers en 18 partners betrokken bij het project met naast de ULB en Sirris, ook de VUB, de UCL, de Koninklijke Militaire School en Agoria.
Vier projecten
Het budget voor Armurs bedraagt 1.162.145 euro. Armurs wil de actualisering van geografische gegevens op basis van luchtfoto’s, satellietbeelden en landmetingen verbeteren via een (semi-)automatisch systeem dat door middel van onder meer sensoren met een zeer hoge resolutie veranderingen detecteert. Cryptasc (1.435.000 euro) ontwikkelt hulpmiddelen op het gebied van elektronische veiligheid en encryptie, gebaseerd op quantuminformatie. In Silico kreeg een budget van 1.809.181 euro toegewezen. Het heeft als doel meer knowhow te ontwikkelen voor het ontwerp en de productie van”in silico-ervaringen” op basis van via klassieke methoden (in vivo of in vitro) verworven gegevens, om nieuwe hypotheses te testen. De onderzoekers van Varibru (goed voor 2.384.300 euro) gaan zich verdiepen in het concept ‘variabiliteit’ bij softwareontwikkeling. Ze willen het onmogelijke doen: op industriële schaal maatsoftware maken. Wim Codenie, programmacoördinator Software Engineering, legt uit:”We hebben meer dan 100 Brusselse programmeurs bezocht om een beeld te krijgen van waar zij mee te kampen hebben op het vlak van software engineering.” Klanten verwachten dat programmeurs zich van de concurrentie onderscheiden met oplossingen die specifiek aan de behoeften van de klant zijn aangepast. Dit maakt massaproductie erg moeilijk. Wij willen binnen een Brussels center of excellence de kennis en de hulpmiddelen bijeenbrengen die nodig zijn voor ‘Mass Customisation’.
Jean-Luc Manise
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier