Standaarden voor de automatische identificatie, voor de nevelige ‘cloud’, voor onze toekomstige intelligente infrastructuren, voor de 4G-communicaties… De nieuwe uitdagingen blijven zich opstapelen.
De goedkeuring van standaarden biedt een driedubbel voordeel, herhaalt Marc Cumps, adviseur bij Agoria ICT. Interoperabiliteit, belofte van grotere, internationale afzetmarkten, afstemming op de wettelijke verplichtingen, ingegeven door veiligheidsoverwegingen, gezondheidsoverwegingen, enz. Om nog te zwijgen van de impact op de economie. Volgens de FOD Economie zou de normalisatie – voor alle sectoren samen – 1% wegen in het bnp, “een impact die vergelijkbaar is met het effect van de bescherming van de intellectuele eigendom”.
Lokale invloed
In België is Agoria ICT de Sectorale Normalisatie Operator (SNO) voor alles wat ict aangaat: programmeertalen, communicaties, automatische identificatie, software engineering, it-beveiliging, cloud computing, biometrie…Om de (vooraf gecoördineerde) standpunten en de commentaren van Belgische actoren door te geven, vertegenwoordigers te benoemen in de internationale organen, eventueel nationale standaarden te ontwikkelen, stuurt Agoria ICT spiegelcommissies aan, die werken aan standaarden die momenteel internationaal gedefinieerd worden of evolueren binnen ISO, het JTC1 (Joint Technical Committee) en het CEN (Europees Comité voor Normalisatie). De belangrijkste thema’s zijn momenteel e-gezondheid, intelligente tellers, logistiek en intelligent vervoer, geo-ict en it-beveiliging.
“Sinds 2003, met de komst van de nieuwe normalisatiewet en de oprichting van de spiegelcommissies, konden we een nieuwe dynamiek vaststellen in de activiteiten die samenhangen met de oriëntatie van de standaarden in België, met een stijging van het aantal actoren en experts dat zich daarop toelegt”, benadrukt Marc Cumps. Vorig jaar waren ze respectievelijk met 73 en 122. Onder hen enkele grote namen (IBM, Siemens, Alcatel, Barco…) maar ook lokale spelers zoals Rever, NXP, the eID company, Sodiplan, Guardis… “We zijn onder meer toegetreden tot een spiegelcommissie om mee te werken aan de definiëring van de normen, die in een min of meer nabije toekomst als kader gaan dienen voor onze opdrachten, om onze technologische vooruitgang te delen met de wetenschappelijke en technische gemeenschap, en om technologisch bij te blijven en de vooruitgang van de andere leden te volgen en er voordeel uit te halen voor onze klanten”, verklaart Didier Roland, consultant bij Rever. “Onze voornaamste belangstelling op het moment van onze toetreding tot deze commissie was de toekomstige norm ISO 25012 [kwaliteit van gegevens in software engineering, nvdr] maar we volgen ook de andere standaarden waaraan de commissie werkt, en werpen tegelijk een blik op de andere commissies die eveneens een zeker belang zouden kunnen inhouden voor de geavanceerde wereld van het gegevensbeheer”.Guardis van haar kant vervoegt een nieuwe commissie die onder het JTC1 (1-38) valt en die zich zal bezighouden met cloud computing. Haar agenda moet nog gepreciseerd worden. Star-Apic, gespecialiseerd in gis-oplossingen, zetelt dan weer sinds kort in de werkgroep Geo-ICT die onder ISO 211 valt. “Rekening houdend met de businesses die wij beogen, onder meer die van de overheidsadministraties, zijn we in eerste instantie geïnteresseerd in de Europese richtlijn INSPIRE”, legt Issam Tannous, ceo van Star-Apic, uit. “Deze richtlijn bevat een hele reeks eisen op het vlak van interoperabiliteit die de goedkeuring van internationale standaarden induceren. Zo zullen onze oplossingen in overeenstemming moeten zijn met de norm ISO 19115/19119 over metagegevens, de standaarden van OGC WMS (ISO 19128) en WFS (ISO 19142) inzake geografische diensten en de W3C-normen (SOAP interfaces) op het vlak van internetdiensten van lager niveau voor de invoering van onze oplossingen op internet”.
Iedereen, groot en klein, droomt er wellicht van om zijn stempel te drukken op het normalisatieproces, misschien terugdenkend aan de sleutelrol die Alcatel Bell destijds speelde bij de normalisatie van vdsl door een compromis aan te bieden tussen de twee internationale voorstellen die op tafel lagen (multi- en single carrier)…
Brigitte Doucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier