10.000 mensen testen nieuw elektronisch kiessysteem
Meer dan 10.000 mensen testen donderdag in Vlaanderen en Brussel het nieuwe elektronische kiessysteem uit. De grote stemtest moet uitwijzen of het nieuwe systeem bij verkiezingen ook effectief kan worden ingezet. Het prototype van het nieuwe stemsysteem werd ontwikkeld door het Zuid-Amerikaanse Smartmatic. De uitwerking heeft echter maanden vertraging opgelopen, waardoor het bedrijf aankijkt tegen een boete van 1 miljoen euro. Theoretisch, als de grote test succesvol is en alles nog volgens de planning kan verlopen, moet het bedrijf nog tijdige kunnen klaar geraken tegen de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Al wordt dat toch een erg krappe deadline om te halen…
Meer dan 10.000 mensen testen donderdag in Vlaanderen en Brussel het nieuwe elektronische kiessysteem uit. De grote stemtest moet uitwijzen of het nieuwe systeem bij verkiezingen ook effectief kan worden ingezet.
De bestaande stemcomputers zijn dringend aan vervanging toe. De oudste pc’s zijn intussen al 19 jaar oud. Het risico dat ze het bij volgende verkiezingen zouden laten afweten, begon steeds groter te worden.
De federale regering besliste samen met de Vlaamse en Brusselse regeringen om een nieuw elektronisch stemsysteem op poten te zetten. Ze schreven samen een overheidsopdracht uit om een prototype te laten ontwikkelen.
Die ontwikkeling zit nu in de eindfase. Donderdag worden de stemcomputers op 22 verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel door meer dan 10.000 mensen uitgetest.
Op basis van de test zal het systeem nog worden aangepast, maar de bevoegde ministers Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken, federaal), Geert Bourgeois (Binnenlands Bestuur, Vlaanderen) en Charles Picqué (Brussels minister-president) hopen dat de test positief zal zijn.
Het nieuwe systeem laat de kiezer toe om een stem uit te brengen via een touchscreen. Dankzij een ticket kan er gecontroleerd worden of alles correct verlopen is. Op dat ticket staat niet alleen de keuze van de kiezer, maar ook een barcode die gelezen wordt wanneer ze in de kiesurne wordt gedeponeerd. Ook het tellen gebeurt dus automatisch. Bedoeling is dat de urnes alleen nog worden geopend wanneer er moet worden herteld na een dispuut.
Smartmatic Het prototype van het nieuwe stemsysteem werd ontwikkeld door het Zuid-Amerikaanse Smartmatic. De uitwerking heeft echter maanden vertraging opgelopen, waardoor het bedrijf aankijkt tegen een boete van 1 miljoen euro.
Theoretisch, als de grote test succesvol is en alles nog volgens de planning kan verlopen, moet het bedrijf nog tijdig kunnen klaar geraken tegen de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Al wordt dat toch een erg krappe deadline om te halen…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier