10 redenen waarom draagbare gadgets even onmisbaar worden als smartphones
Na de mobiele revolutie breekt straks wellicht het tijdperk van de ‘wearables’ aan, toestelletjes die haast in je lichaam geïncorporeerd worden. 10 redenen waarom ‘wearables’ de nieuwe smartphones worden.
Na de mobiele revolutie breekt straks wellicht het tijdperk van de ‘wearables’ aan, toestelletjes die haast in je lichaam geïncorporeerd worden. 10 redenen waarom ‘wearables’ de nieuwe smartphones worden.
1. Omdat ze je toegang geven tot de cruciale data op de cruciale momenten
Digitale informatie helpt je niet vooruit als je deze niet kunt raadplegen op de momenten dat je ze écht nodig hebt. Oké, de slimme sportbrillen voor skiërs en snowboarders van Recon Instruments kunnen met hun ingebouwde schermpjes, gps-systemen en cameraatjes niets dat jouw smartphone niet kan. Maar terwijl het gevaarlijk is om op de skipiste je telefoon boven te halen, projecteert zo’n slimme bril de cruciale digitale data – snelheid, hoogte, enzovoort – op het cruciale moment, in dit geval tijdens het skiën of snowboarden.
2. Omdat ze je veel sneller informatie kunnen bezorgen
“Als je een tool niet binnen de twee seconden kunt opvragen, gaat het gebruik exponentieel naar beneden”, aldus Thad Starner, een pionier in wearables die zich nu ontfermt over de technologische kant van Google Glass, in het technologietijdschrift Wired. Terwijl het een tijdje duurt vooraleer je je smartphone uit je broekzak hebt gehaald, je het beveiligingsscherm hebt ontgrendeld en je een app hebt geopend, kunnen draagbare gadgets deze ‘twee-seconden-standaard’ wel makkelijker halen. Recon Instruments voorspelt dat dit een van de redenen is waarom wearables (veel functies van) onze smartphones zullen vervangen.
3. Omdat ze je ‘persoonlijke assistent’ kunnen worden
Google wil Google Now centraal plaatsen in zijn smartglasses. Deze ‘persoonlijke assistent’ schotelt je de nodige informatie voor op basis van de context (op welke locatie je bent en wanneer). De app kan bijvoorbeeld zonder dat je erom hoeft te vragen verkeersupdates geven door je rijgedrag te observeren, of je attent maken op afspraken uit je kalender, en je vervolgens ook nog naar de plek van afspraak begeleiden. Google Now is al beschikbaar voor Android en iOS, maar het feit dat je de app eerst moet openen om er gebruik van te kunnen maken, haalt het nut ervan al voor een deel weg. Daarom is de Google Now-functie meer geschikt voor draagbare apparatuur dan voor smartphones.
4. Omdat ze je minder afleiden van de dingen waar je mee bezig bent
Een smartphone heeft een scherm dat de aandacht afleidt van waar je bent en wat je aan het doen bent – tijdens een vergadering, op restaurant of in de auto. Veel wearables, zoals smartglasses, zijn ook uitgerust met een schermpje, maar dat zou een minder afleidend effect moeten hebben omdat het zich in je gezichtsveld bevindt. Als er informatie op je netvlies geprojecteerd wordt, hoef je je ogen niet van pakweg de rijweg af te houden. Al blijft de vraag in welke mate je de concentratie kunt bewaren als er voortdurend pop-ups zoals e-mails of andere notificaties in je gezichtsveld springen.
5. Omdat je ze desgewenst aan je smartphone kunt koppelen
De meeste draagbare apparaten kun je via Bluetooth draadloos laten communiceren met je smartphone – zo kan je de Galaxy Gear van Samsung in contact brengen met een Galaxy-smartphone -of tablet, en mogelijk straks zelfs met alle Android-toestellen op de markt. Voor sommige toepassingen, zoals voor het lezen en beantwoorden van lange mails bijvoorbeeld, is dit aangewezen. In de nabije toekomst zullen ‘wearables’ dan ook geen vervangers van smartphones of tablets worden, maar zullen ze aanvullend werken.
6. Omdat je geen toetsenbord of touchscreen nodig hebt om ze te bedienen
Geen geklooi meer met toetsenborden en touchscreens, vele ‘wearables’ kan je bedienen met stemcommando’s. Google hanteert bijvoorbeeld het commando ‘OK Google’ om het ding in actie te doen schieten. Er zijn nog andere commando’s beschikbaar: zo kan je met de Google-bril een foto schieten door met je oog te knipperen. Of dit allemaal intuïtief werkt, zal natuurlijk nog moeten blijken.
7. Omdat je ze op meerdere plekken op je lichaam kunt dragen
Naast smartglasses om op je neus te zetten en smartwatches om rond je pols te winden, zijn er ook wearables beschikbaar in de vorm van ringen of armbanden. Zo komt begin 2014 de NFC ring op de markt. Deze ring heeft een NFC-chip (Near Feald Communication, een draadloze communicatietechniek) ingebouwd, en maakt het zo mogelijk contactloos een deur te openen of een betaling te verrichten (als de voorwerpen waarmee gecommuniceerd wordt de NFC-technologie ondersteunen, tenminste). En dan is er nog de Embrace+, een apparaatje als een armband dat notificaties van je smartphone kan weergeven. Opvallend: het ding heeft geen display, wel LEDs. Als je een oproep ontvangt, kleurt het toestelletje rood, als je een Facebook-like krijgt, wordt het oranje, enzovoort. Handig voor als je even geen toegang hebt tot je telefoon?
8. Omdat de ‘draagbare revolutie’ veel sneller zal doorbreken dan de mobiele revolutie
Dankzij de ‘smartphone-oorlog’ zijn mobiele chips en sensoren nu goedkoper dan ooit, en is het makkelijker geworden voor fabrikanten om gesofisticeerde hardware in te bedden in draagbare toestellen. Ook kleine bedrijven kunnen nu ‘wearables’ bouwen en verkopen en daarmee strijden tegen de grote jongens, iets wat amper mogelijk was met smartphones.
9. Omdat ze zeer geschikt zijn voor industriële toepassingen
Net als 3D-printers, is ‘wearable tech’ ook een uitvinding die zich leent tot industriële toepassingen, bijvoorbeeld in de medische wereld. Eerder dit jaar bewees een chirurg uit Madrid al dat het kan: hij gebruikte Google Glass tijdens een kraakbeentransplantatie. Met het ingebouwde cameraatje maakte hij gedetailleerde opnamen van de ingreep, en liet hij mensen van overal ter wereld live meekijken. Dat stelde collega-chirurgen in staat om hem in real-time raad te geven.
10. Omdat ze er fashionable zullen uitzien
Het tijdperk van de wearables zal nooit aanbreken als mensen ze niet willen dragen. “Draagbare apparaatjes moeten ofwel prachtig ofwel onzichtbaar zijn”, stelt Sonny Vu in Wired. Hij is de CEO van Misfit Wearables, een start-up die zich toelegt op het bouwen van draagbare toestellen die gerust als modieus bestempeld mogen worden. “Wat we nu zien op de markt van de slimme horloges is dat het eigenlijk smartphones zijn, maar dan voor rond je pols. Kijk naar de Galaxy Gear van Samsung, een impressionant toestelletje, maar de maximalistische aanpak maakt dat het ding nauwelijks een meerwaarde biedt tegenover een Galaxy-smartphone, met lauwe reacties tot gevolg. Ook Google Glass kun je bezwaarlijk heel attractief noemen, met zijn titanium ‘hoofdband’ en zichtbaar scherm ter hoogte van het oog. De techneuten die het gadget al enkele maanden mogen testen, worden dan ook zelden in het dagdagelijkse leven gespot met het ding op hun neus. “Je moet de verbeelding van mensen kunnen aanspreken, en hen zin geven om zo’n toestel toe te laten op hun lichaam. Veel grote bedrijven snappen dat niet”, zegt Brunner . Apple lijkt het wel begrepen te hebben. De iPhone-maker heeft het afgelopen jaar topmedewerkers weggeplukt bij Burberry, Levi Strauss en Yves Saint Laurent. Zij gaan zich bij Apple bezighouden met ‘speciale projecten’. Smartwatches of smartglasses, misschien?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier