10 technologiemerken die ooit onoverwinnelijk waren

Er was ooit een tijd dat u zich geen wereld kon voorstellen zonder het bestaan van onderstaande producten. Ze stonden ooit hoog aan de top maar vielen toch onverwacht van hun voetstuk. Een blik op de Googles en YouTubes van weleer.

Er was ooit een tijd dat u zich geen wereld kon voorstellen zonder het bestaan van onderstaande producten. Ze stonden ooit hoog aan de top maar vielen toch onverwacht van hun voetstuk. Een blik op de Googles en YouTubes van weleer.

Netscape Netscape ontstond in 1994 en groeide snel uit tot de populairste webbrowser. Ze werd van de troon gestoten door Internet Explorer (IE), de browser van Microsoft. Na de verloren browseroorlog met Internet Explorer daalde de populariteit tot een dieptepunt. In 2008 stopte de ontwikkeling van Netscape. Tegenwoordig wordt Internet Explorer beconcurreerd door het populaire Firefox en Google Chrome.

AltaVista AltaVista kende op het einde van de jaren 90 veel succes als internetzoekmachine. De naam betekent ‘zicht van boven’. AltaVista zorgde voor veel innovaties die werden overgenomen in andere zoekmachines. Je kon op AltaVista bijvoorbeeld zoeken op gehele zinnen door gebruik te maken van aanhalingstekens. AltaVista werd weggeconcurreerd door Google.

Ilse.nl Ilse was de eerste Nederlandse zoekmachine op het internet. Ze werd in 1996 opgericht door de Nederlandse 20-jarige informaticastudent Wiebe Weikamp samen met twee Nederlandse partners. Ilse bestaat nog steeds maar kent niet veel succes meer.

Nokia Het Finse bedrijf Nokia innoveerde in 1981 met het eerste netwerk van mobiele telefoons ter wereld. In Scandinavië belden mensen voor het eerst met de gsm’s van Nokia. Nokia werd wereldmarktleider op het gebied van mobiele telefoons. Het succes van smartphones van onder andere Samsung en HTC zorgde voor een vrije val van Nokia. Op het einde van dit jaar worden er 10.000 werknemers ontslagen bij Nokia.

GeoCities GeoCities bood internetgebruikers de mogelijkheid om eenvoudig een webpagina te maken. De dienst was heel lang populair. Ze was in 1999 de op twee na meest bezochte website ter wereld. In dat jaar kocht Yahoo de webdienst voor ruim 3,5 miljoen dollar. GeoCities kreeg te kampen met toenemende concurrentie van weblogs en werd in 2009 door Yahoo stopgezet.

Atari Het Amerikaanse bedrijf Atari werd in 1972 opgericht door Nolan Bushnell, die bekend staat als de geestelijke vader van de videospelletjes. In zijn oprichtingsjaar bracht het bedrijf Pong uit, een van de eerste videospelen ooit. De naam Pong is afgeleid van pingpong. Het spel werkt met twee raketjes, een balletje en twee muren aan de zijkant. De bedoeling van het spel is dat het balletje achter het batje van de tegenspeler terechtkomt. Artari bereikte in de jaren 1980 de top van de computerspelindustrie. Daarna ging het snel bergaf met het bedrijf.

MySpace MySpace was de eerste populaire sociale netwerksite. In het midden van de jaren 2000 kende ze vooral veel succes bij jonge muziekliefhebbers. Veel muziektalent brak door via MySpace. Onder andere Arctic Monkeys, Lilly Allen en Owl City werden bekend dankzij My Space. Het grote succes van Facebook zorgde voor de vrije val van MySpace. Intussen is MySpace volledig vernieuwd, en is Justin Timberlake er het gezicht van geworden.

Netlog Netlog is het geesteskind van de twee Vlamingen Lorenz Bogaert en Toon Coppens. De Vlaamse sociale netwerksite voor jongeren heette daarvoor Facebox en Redbox. Op zijn toppunt had Netlog 15 miljoen actieve gebruikers bij jongeren over heel Europa. Sinds 2011 is Netlog voorbijgestoken door Facebook. Bogaert en Coppens kenden wel succes met een nieuw concept. Ze ontwikkelden de datingsite Twoo.com, die ondertussen de grootste datingsite ter wereld is geworden.

Second Life Second Life werd gecreëerd door het Amerikaanse internetbedrijf Linden Lab. Second Life was niet de eerste virtuele wereld op het internet maar groeide wel snel uit tot een enorme wereldwijde hype. Ondertussen staat Second Life minder in de spotlights maar het is nog wel steeds populair. De virtuele wereld heeft nog 600.000 actieve gebruikers en viert in deze maand zijn tiende verjaardag.

Walkman De walkman is bedacht door de Japanner Masaru Ibuka, de oprichter van het Japanse bedrijf Sony. Het is een op batterijen werkend apparaat dat cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon en je kan meenemen tijdens het lopen of wandelen. De eerste versie van de walkman werd gelanceerd in 1979. De uitvinding was enorm populair bij jongeren die hun favoriete muziek via de walkman afspeelden. In 2010 stopte Sony met de productie van de walkman met audiocassette. In 2011 werd ook de productie van de walkman voor minidisc stopgezet. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content