10 technologische trends voor 2013
Data News lijst 10 snufjes op die volgend jaar wel eens een revolutie zouden kunnen ontketenen in de technologiesector.
Data News lijst 10 snufjes op die volgend jaar wel eens een revolutie zouden kunnen ontketenen in de technologiesector.
Phablets Samsung introduceerde met zijn Galaxy Note een nieuw type toestel: de phablet. Deze mengvorm tussen een smartphone en een tablet – die een schermgrootte van om en bij de 6 inch heeft – legt Samsung geen windeieren: in de eerste dertig dagen na de lancering van de jongste Note in oktober, sleet de Zuid-Koreaanse hardwaregigant er 3 miljoen stuks van. Gevolg: ook andere grote hardwarefabrikanten springen stilaan op de kar van de phablets. Zo komt Sony in 2013 met de Xperia Yuga aanzetten. En de Japanse producent zal niet de enige zijn.
‘Wearable computing’
Eerder dit jaar verbaasde Google de (virtuele) wereld met een prototype van de Google-glasses: een bril met de functionaliteiten van een smartphone. Die heeft een ingebouwd schermpje ter hoogte van het rechteroog, en heeft ook een klein cameraatje aan boord.
Met een dergelijk ‘head-up display’ hoef je geen toestel meer uit je zak te halen om sms’jes te sturen, e-mails te verzenden of statusupdates te posten. Al deze digitale informatie wordt rechtstreeks op je netvlies geprojecteerd, en de bril kan bediend worden met je eigen stem.
Google brengt de futuristische bril waarschijnlijk pas in 2014 op de markt, maar intussen hebben andere fabrikanten al eigen varianten aangekondigd, zoals brillenmaker Vuzix, die het gadget midden 2013 al uitbrengt. Microsoft zou er ook mee in de weer zijn, en vermoedelijk zullen andere vooraanstaande technologiebedrijven genre Apple de mogelijkheden van ‘wearable computing’ in 2013 eveneens gaan verkennen.
De doorbraak van 3D-printing Het zal nog even duren alvorens we allemaal een 3D-printer in onze huiskamer hebben staan, waarmee we pakweg meubelstukken op maat kunnen afdrukken. Maar het staat buiten kijf dat 3D-printing in 2013 een hoge vlucht gaat nemen. In januari wordt in Nederland bijvoorbeeld een eerste 3D-printshop geopend, die zelf ontworpen smartphonehoesjes, juweeltjes of interieurartikelen voor jou uitprint. Van een dergelijke shop is in ons land nog geen sprake – al kan je bij het Leuvense bedrijf Materialise al wel designvoorwerpen laten afdrukken -, maar het fenomeen zal volgend jaar ongetwijfeld tot bij de Belgische consument komen.
Op langere termijn kan de 3D-printer een belangrijke rol gaan spelen in de medische wereld; een Amerikaans onderzoeksinstituut is er zelfs dit jaar al in geslaagd om aan de hand van zo’n printer kraakbeenimplantaten te produceren.
Convertibles Na de iPad-hype komt de ‘convertible’, een tablet die je kan omvormen tot een laptop door er een fysiek toetsenbord aan te monteren. Een dergelijk toestel combineert het beste van twee werelden, en zal daarom in het komende jaar hoge ogen gooien. Grote elektronicaproducenten genre Samsung, HP, Asus en Acer hebben immers al convertibles klaar. Trekken deze toestellen in 2013 de laptops en ultrabooks uit het slop?
Contactloos betalen met je smartphone
Near Field Communication of kortweg NFC – een techniek die verschillende apparaten contactloos gegevens met elkaar laat uitwisselen – wordt al door smartphonefabrikanten als Sony, Samsung en LG ondersteund. Zo zijn er de Sony SmartTags, een setje chips die je zelf geprogrammeerde handelingen kunt laten uitvoeren als je je smartphone er dicht genoeg bij houdt – hang je bijvoorbeeld een SmartTag in de auto, dan kan je die zo configureren dat de GPS-functie van je telefoon automatisch geactiveerd wordt van zodra je de chip ‘scant’ met je smartphone. Samsung en LG hebben soortgelijke chips op de markt, maar dan in de vorm van stickers.
Voor een echte doorbraak van de NFC-technologie is het echter wachten op uitgebreidere toepassingen, zoals een goed werkend betaalsysteem dat het mogelijk maakt om in de winkel af te rekenen door je smartphone voor een betaalterminal te houden – in de VS maakt Google dit al mogelijk met Google Wallet. En in de nabije toekomst gaat MasterCard kaarten introduceren waarmee je contactloos kan betalen, ook in ons land.
Augmented Reality
Augmented Reality – letterlijk vertaald als ‘toegevoegde realiteit’ – doet de grens tussen de echte en de digitale wereld vervagen. Bovengenoemde Google-bril is er een voorbeeld van, en Nokia heeft er ook een toepassing op: Nokia City Lens, een smartphone-app voor Lumia-telefoons – nu nog in bètafase – die je gidst doorheen de stad. Als je de app opent en vervolgens om je heen filmt, wordt er een extra laagje met digitale informatie over nabijgelegen cafés, hotels, restaurants of winkels op je scherm getoverd, inclusief routebeschrijving, contactgegevens en openingsuren.
Bij ons wordt er enkel nog geëxperimenteerd met Augmented Reality – de techniek wordt bijvoorbeeld verwerkt in boeken of tijdschriften, om de papieren edities te verrijken met bewegend beeld en geluid -, maar wij verwachten dat deze technologie in 2013 de kinderschoenen zal ontgroeien.
Flexibele en onbreekbare smartphones
De schermpjes van de huidige smartphones en tablets zijn vervaardigd uit glas, wat een grote kans op schade met zich meebrengt. In 2013 wordt dit probleem wellicht van de baan geveegd. Naar verluidt is Samsung namelijk in de weer met flexibele displays uit plastic, die een smartphone nagenoeg onbreekbaar maken – vermoedelijke release: het tweede kwartaal van 2013. Ook bij Nokia en LG zijn buigzame mobiele toestellen in de maak. Misschien wordt dit wel dé trend van de komende jaren op de markt van de slimme telefoons.
Het ‘slimme’ interieur
De lampen aansteken, de wc doorspoelen… Straks kan je dit allemaal van op afstand doen met je smartphone of tablet. Philips heeft onlangs de ‘hue’ uit de doeken gedaan, een ledlamp die je middels een iOS- of Android-app kunt dimmen of van kleur doen veranderen. En in Japan kan je vanaf begin volgend jaar het toilet bedienen met je telefoon. De wc gaat gepaard met een app die je water- en energieverbruik bijhoudt, en die zelfs kan achterhalen of je een gezonde stoelgang hebt! Kortom: vanaf 2013 worden zowat alle objecten om ons heen ‘slimmer’.
Gezichtsherkenning Spraakherkenningssoftware raakt stilaan ingeburgerd, onder meer dankzij Apple’s Siri-app, een soort persoonlijke assistent die binnenkort ook in het Nederlands beschikbaar zou komen. De volgende stap is gezichtsherkenning. Verschillende luchthavens gebruiken al dergelijke software om criminelen te kunnen identificeren. En een Italiaans bedrijfje verwerkte deze technologie in etalagepoppen, om zo het geslacht, het ras en de leeftijd van consumenten te registreren. Volgend jaar zal gezichtsherkenningssoftware zich wellicht nog verder ontwikkelen.
Minder dominantie voor Apple? Apple was de afgelopen jaren de meest dominante speler op de smartphone- en tabletmarkt, maar begint zijn aanzien als innovator bij uitstek beetje bij beetje te verliezen. De iPhone 5 werd door menig criticus bijvoorbeeld beschouwd als een flauw afkooksel van de vorige modellen, en ook de iPad Mini was eigenlijk een ‘nakomertje’ – Google en Amazon waren Apple voor op de markt van de kleine tablets. De hardwaregigant uit Cupertino verkoopt nog steeds wel miljoenen toestellen – vijf miljoen stuks van de iPhone 5 in één weekend, bijvoorbeeld -, maar Samsung is sinds kort de grootste fabrikant van mobiele telefoons.
2013 wordt hoe dan ook een spannend jaar voor Tim Cook en de zijnen, al was het maar omdat ze voor het eerst met producten zullen moeten komen die niet gewoon verder borduren op de creaties van Steve Jobs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier