10 weetjes over de datacenters van Google

Google gaat 300 miljoen euro extra investeren in zijn datacenter bij Bergen. Tien weetjes over de datacenters van Google.

1. In totaal beschikt Google over dertien dergelijke datacenters: zes in de Verenigde Staten, drie in Europa en nog vier recent geopende centra in Azië en Zuid-Amerika.

2. Google heeft de reputatie nogal geheimzinnig te doen over haar datacenters. In het Amerikaanse Klickitat vergeleek de havendirecteur het nabijgelegen Googleville zelfs eens met ‘Hij-wiens-naam-niet-genoemd-mag-worden’, een verwijzing naar Harry Potter.

3. Om gevoelige informatie als omvang van de centers en verbruik geheim te houden, sluit Google doorgaans geheimhoudingsovereenkomsten met lokale besturen.

4. Dat het technologiebedrijf de humor wel inziet van haar geheimzinnige houding, bewijst een foto die het eind vorig jaar verspreidde. Daarop is te zien hoe een levensgrote Stormtrooper en mini-R2D2 de wacht houden in de centrale in North Carolina.

5. Iets dat die datacenters gemeen hebben is hun enorme omvang. Hoe groot precies is niet helemaal duidelijk, deels omdat Google haar concurrenten niet teveel inkijk wil geven, maar het centrum in het Amerikaanse Council Bluffs zou een oppervlakte van meer dan 10.000 m² beslaan.

6. Om die afstanden te overbruggen hebben de ingenieurs van Google de G-Bike ter beschikking, een fiets in de kleuren van het logo van Google.

7. Ook voor de buizenstelsels in de centrales opteerde Google overigens voor dat kleurschema. Rood staat voor warm water dat naar de koeling loopt, blauw staat voor – u raadt het al – koud water.

8. De datacenters van Google over de hele wereld hebben een voortdurend gebruik van 260 miljoen Watt. Dat is ongeveer een kwart van de output van een kerncentrale.

9. Het datacentrum in het Finse Hamina houdt er allicht de laagste energierekening op na. Het koelingssysteem werkt er namelijk volledig op zeewater uit de Baai van Finland. Dat bereikt via ondergrondse graniettunnels de centrale.

10. Ook in haar centrum Oklahoma investeert Google in hernieuwbare energie. Maar liefst 48 megawatt van de energiebehoefte van de centrale bestaat nu uit windenergie.

(JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content