‘100 MB upstream voor iedereen’
Iedereen heeft recht op een breedbandlijn van 100 MB upstream. En dus heb je glasvezel nodig. Daarvoor werd gepleit op het Open Access debat van ie-net.
Iedereen heeft recht op een breedbandlijn van 100 MB upstream. En dus heb je glasvezel nodig. Daarvoor werd gepleit op het Open Access debat van ie-net.
Een glasvezelnetwerk (fiber to the home) kan zorgen voor economische groei en innovatie. “100 MB upstream voor de prijs van 30 euro per maand voor iedereen. Dat is wat we nodig hebben,” vindt Karel Uyttendaele, gewezen directeur van Agoria.
De huidige telecomoperatoren investeren te weinig in fibernetwerken. Uyttendaele brak daarom nog eens een lans om Belgacom te splitsen in een infrastructuur en een dienstenpoot.
“Het netwerk kan beheerd worden via een privaat-publieke samenwerking (pps) waarin de overheid 51 procent behoudt. De overige 49 procent zal dan geveild worden aan een partij die het monopolie krijgt voor de komende 20 jaar. De inkomsten komen van een prijs per bit.” , aldus Karel Uyttendaele in het debat over Open Access en Netneutraliteit dat georganiseerd werd door ie-net ICT & Management, de vormingstak van de ingenieursvereniging KVIV.
“Tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren,” weerlegde David Stevens, research manager van het ICRI Leuven. Hij wees erop dat een opsplitsing van Belgacom helemaal niet evident is.
Stevens waarschuwde eveneens om het huidige wetsvoorstel rond netneutraliteit niet op een drafje goed te keuren. Ook Olivier Braet, senior researcher van de VUB, zag een opsplitsing niet zitten. “Ik denk niet dat dit zal zorgen voor een groot verschil met vroeger. De grote flessenhalzen zijn vandaag business modellen en regelgeving.”
Braet verwees daarbij ook naar de recente beslissing van de regelgever, het BIPT, om de kabel open te breken voor de concurrentie.
“De dag dat dat gebeurt, geef ik een rondje. Dat zal nog heel lang duren.” Karel Uyttendaele hamerde erop dat “infrastructuur en kenniseconomie te belangrijk zijn om over te laten aan de telco’s en het BIPT”, en maakte zich erg druk over het gebrek aan visie bij politici en beleidsmakers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier