15 mijlpalen uit 15 jaar Google
Google blaast 15 kaarsjes uit. Data News lijst 15 mijlpalen uit de geschiedenis van de zoekgigant op.
Google blaast 15 kaarsjes uit. Data News lijst 15 mijlpalen uit de geschiedenis van de zoekgigant op.
BackRub Nog voor er sprake was van Google, tekenden Larry Page en Sergey Brin de lijnen uit voor de bekende zoekmachine. In 1996 kwamen ze op de proppen met BlackRub, de voorloper van de search engine. BlackRub draait meer dan een jaar op de servers van de Stanford-universiteit, maar wordt stopgezet omdat de zoekmachine te veel bandbreedte gebruikt voor de universiteit.
Google zoekmachine Uit BlackRub vloeit in 1997 Google voort – een woordspeling op ‘googol’, een wiskundige term die staat voor een ‘1’ en honderd nullen). In eerste instantie bevatte de zoekmachine geen advertenties, omdat Page en Brin daar fel tegen waren. Dat standpunt hebben ze later herzien, en dankzij de verkoop van advertentieruimte groeide Google uit tot een miljardenbedrijf, en mogen Page en Brin zich tot de rijkste mensen ter wereld rekenen.
Gmail Google lanceerde de e-maildienst Gmail op 1 april 2004. De dienst beloofde gebruikers een mailbox met een opslagcapaciteit van 1 GB. Een aprilgrap, dachten velen, want in die tijd was 2 MB opslag de norm. Maar het bleek geen grap te zijn, en naar het voorbeeld van Google gingen vele andere e-maildiensten dezelfde opslaglimiet aanbieden.
Google Maps In 2005 wordt Google Maps gelanceerd, een kaartendienst met routebeschrijvingen en satellietbeelden. Uit Maps ontstaan later Google Earth en Google Street View. Google Maps zou later ook de belangrijkste mobiele kaartenservice worden: de dienst werd lange tijd ingebouwd in de iPhone van Apple
Android Google neemt in 2005 het onbekende Android over, een bedrijfje dat een opensourceplatform en een mobiel besturingssysteem. Onder de vleugels van de zoekgigant wordt Android het bestverkochte besturingssysteem op smartphones en ook een vooraanstaand OS voor tablets: er zijn nu een miljard Android-toestellen geactiveerd.
YouTube In 2006 slokt Google voor 1,65 miljard euro de videosite YouTube op, het geesteskind van oprichters Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. YouTube is het grootste en bekendste voorbeeld van wat we ‘User Generated Content’ noemen; websites die drijven op hun gebruikers.
Chrome Google bracht in 2008 de webbrowser Chrome. Die pakte uit met snelle laadtijden dankzij de V8-javascript-engine. In navolging van Google maakten concurrenten ook werk van snellere browsers en een simpeler ogend uiterlijk. In het verlengde van Chrome ligt Chrome OS, een webbesturingssysteem voor laptops dat Google later introduceerde. Deze laatste kan vooralsnog echter geen potten breken.
Nexus Google stortte zich vanaf 2010 op eigen hardware met de Nexus-lijn, een serie smartphones en tablets. In samenwerking met HTC werd de Nexus One-smartphone uitgebracht. Later volgden nog de smartphones Nexus S en Galaxy Nexus in samenwerking met Samsung en de Nexus 4 in samenwerking met LG. De Nexus 7 (geproduceerd door Asus) en de Nexus 10 (gefabriceerd door Samsung) zijn Google’s apparaten voor de tabletmarkt. Uiteraard draaien alle apparaten op Android.
Datacenter in België In Baudour nabij Bergen is één van de drie Europese datacenters van Google gevestigd. Eerder dit jaar raakte bekend dat er 300 miljoen extra geïnvesteerd zou worden om de site uit te breiden, en dat er daarmee op termijn 300 à 350 nieuwe mensen zouden worden aangenomen.
Motorola Mobility In 2011 koopt Google de mobiele divisie van Motorola over, een bedrijf dat heel wat patenten bezit op de mobiele markt. Motorola Mobility moet Google dan ook vooral helpen bij de verdere uitbouw van Android. Afgelopen zomer lanceerde Motorola Mobility de Moto X, de eerste smartphone van het bedrijf sinds de overname door Google. Het is een toestel dat je kunt personaliseren met diverse kleuren en zelfs materialen.
Google Drive De opslag- en synchronisatiedienst Google Drive werd in 2012 boven de doopvont gehouden. Het is de opvolger van Google Docs die een cloudopslag van 15 GB voor gratis gebruikers biedt.
Google Glass In 2014 moet Google Glass beschikbaar komen voor het grote publiek. Deze slimme bril is het uithangbord van ‘wearable computing’, waarbij de functies van een smartphone worden doorgetrokken naar nog handiger draagbare apparaten. Google Glass heeft een schermpje ingebouwd ter hoogte van het rechteroog, en het gadget laat zich bedienen via stemcommando’s. De slimme bril is op dit moment al in het bezit van menig softwareontwikkelaar.
Smartwatch Verwacht wordt dat Google zich ook in de strijd om de slimme horloges gaat gooien. Pebble en Sony hebben al eigen exemplaren op de markt, en binnenkort mikt Samsung de Galaxy Gear in de rekken. Ook onder meer Apple en Microsoft hebben een eigen variant op stapel staan.
Project Loon Google koestert met het Project Loon de ambitie om via grote heliumballonnen draadloos internet te voorzien in arme, afgelegen landen of rampgebieden. De ballonnen hebben zenders aan boord waarmee 3G-signalen naar de aarde gestuurd worden, en kunnen op die manier gebieden van zo’n duizend vierkante kilometer van internet voorzien.
Zelfrijdende auto Google voert in de VS al enkele jaren tests uit met autonoom rijdende auto’s. Maar terwijl de zoekgigant daarvoor aanvankelijk bestaande wagens gebruikte, zou de internetreus nu zélf zo’n auto aan het bouwen zijn. De auto’s moeten dienst doen als ‘robo-taxi’s’, die ingezet kunnen worden in steden om gasten autonoom op te pikken en naar hun bestemming te voeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier