2017, het jaar waarin techbedrijven seksisme serieus begonnen te nemen
2017 is, onder meer, het jaar van #metoo, het jaar waarin het ene verhaal over seksuele intimidatie na het andere uit de kast kwam vallen, tot grote verbazing van een deel van de mannelijke bevolking (en geen enkele vrouw). In de techwereld begon de beweging echter veel vroeger. Een overzicht.
Lang voor #metoo, was er #deleteuber. De boycot, met moderne hashtag, is al een aantal keren opgedoken, niet in het minst omdat Uber het als bedrijf vaak bijzonder bont maakt. De taxidienst is het voorbije jaar van het ene schandaal in het andere gerold, maar we hebben het hier specifiek over seksisme en seksuele intimidatie, en dan kan je moeilijk niet over Susan Fowler schrijven. De ingenieur schreef in april van dit jaar een veelgedeelde blogpost waarin ze haar ervaringen als medewerker van Uber neerpende. Opeens stond er fijntjes, gedetailleerd en in kleurrijke taal, op papier wat velen al lang vermoedden: het ‘ons kent ons’ sfeertje van Silicon Valley, de studentikoze manier van werken waarin alles mag en je later wel toestemming vraagt, ook als het gaat om het bepotelen van vrouwen, bestaat dus echt.
Venture capitalists en de vrouwen
Het is lang niet het eerste verhaal over chauvinistische bazen en venture capitalists in het wereldje. Wel is het een van de eerste met echte gevolgen. Enkele maanden na de beruchte blogpost moest CEO Travis Kalanick de deur van Uber achter zich dicht trekken. En met die ene dominosteen, gingen ook een boel anderen tegen de vlakte.
Zo verontschuldigde Chris Sacca, een van de eerste investeerders in Twitter, Uber en Instagram zich in een sentimentele post op Medium voor zijn eigen gedrag. Sacca kwam met zijn bekentenis net een dag voordat de krant The New York Times een lang rapport publiceerde over de manier waarop venture capitalists met vrouwen omgaan. Toeval, ongetwijfeld. De krant vroeg twaalf vrouwelijke tech-entrepeneurs om hun ervaringen te delen en de resultaten waren, misschien niet verrassend, van het deprimerende soort.
Onder meer de baas van 500 Startups, Dave McClure, werd genoemd als iemand met losse handjes, net als de eerdere Chris Sacca, die de aantijgingen overigens ontkent. McClure, die ondertussen niet langer aan het hoofd staat van 500 Startups, gaf dan weer in een eigen, iets eerlijker blogpost naar aanleiding van het artikel toe dat hij zich als ‘een griezel’ had gedragen.
De krant schreef het rapport op zijn beurt naar aanleiding van een rechtszaak die een werknemer van venture capital bedrijf Binary Capital aanspande tegen een van de oprichters, Justin Caldbeck. De dame in kwestie kloeg de man aan voor laster. Hij zou het haar onmogelijk maken om ander werk te vinden nadat ze het bedrijf verliet, deels omwille van de seksistische werkomgeving. Daags na de bekendmaking van de klacht kwamen nog zes vrouwen naar buiten met beschuldigingen van ongewenste seksuele avances aan het adres van Caldbeck. De man heeft ondertussen ontslag genomen bij Binary Capital.
En dan moest #metoo nog komen
Na het schandaal met Hollywood-producer Harvey Weinstein voelden veel vrouwen in verschillende industrieën zich gesterkt om ook hun verhaal te doen. De belangrijkste naam die uit #metoo kwam in Silicon Valley is tech blogger Robert Scoble. Ook die man heeft ondertussen ontslag genomen bij zijn consultingbedrijf. Veel anderen waren er niet, misschien deels omdat de beweging in de techwereld al even bezig was, voordat ze naar de entertainmentindustrie overwaaide.
Is daarmee de kous af? Waarschijnlijk niet. Voor een industrie die zichzelf graag als progressief ziet, zijn seksisme en seksuele intimidatie bijzonder hardnekkig in tech. Dat moet onder meer blijken uit een studie ‘Elephant in the Valley’. Het onderzoek, uitgevoerd bij vrouwen waarvan 91% in Silicon Valley woont en werkt, stelt onder meer dat 88 procent al een of andere vorm van seksistisch gedrag heeft ondervonden. Zestig procent moest al ongewenste intimiteiten afslaan. Het probleem is er dus zeker, al werd daar tot nu toe weinig over gesproken.
Dat zegt ook Melinda Gates, van de Melinda & Bill Gates Foundation, in een opinie in Time magazine. “2017 is een doorbraakjaar voor vrouwen op het werk en daarbuiten. In plaats van afgedreigd te wrorden om op klachten terug te komen, of onder druk te worden gezet om ontslag te nemen, verheffen we nu onze stem, luider dan ooit tevoren. En nog belangrijker, de wereld luistert ook eindelijk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier