3 redenen waarom Windows XP beter wat langer zou blijven bestaan
Microsoft stopt op 8 april met de ondersteuning en beveiliging van Windows XP. Maar had dat besturingssysteem niet beter nog wat langer bestaan?
Vanaf 8 april wordt Windows XP niet meer ondersteund en beveiligd, na 12 jaar op de markt te zijn geweest. Als we op de nieuwste cijfers van NetMarketShare en Statista – gebaseerd op data die verzameld werd van 40.000 websites met ongeveer 60 miljoen unieke bezoekers per maand – mogen afgaan, had het besturingssysteem beter nog wat langer blijven bestaan.
1. Windows XP is, na Windows 7, nog altijd het tweede meest gebruikte Windows-besturingssysteem, met een marktaandeel van ongeveer 30 procent. Dat blijkt uit statistieken van NetMarketShare en Statista. Er worden dus onnoemelijk veel mensen getroffen door het einde van de Windows XP-ondersteuning. In België zouden naar schatting minstens 600.000 pc’s potentieel onveilig worden, bij de Belgische overheid 15.000.
2. Windows XP was, zo blijkt uit de cijfers, ook gewoon een goed besturingssysteem: veel gebruikers weigerden immers te upgraden naar opvolger Windows Vista, dat met veel bombarie in de markt gezet werd maar er een vol jaar over deed om 10 procent marktaandeel te behalen (ter vergelijking: Windows 7 had daar 5 maanden voor nodig). Vista kreeg zelfs een ‘Fiasco Award’ van de tech-industrie.
3. Microsoft pusht gebruikers om te upgraden naar Windows 8, maar dit jongste besturingssysteem is voorlopig nog geen volwaardig alternatief. Dat Microsoft het moeilijk heeft om Windows 8 ingeburgerd te krijgen, is ook te zien aan het marktaandeel. Dat bedraagt ongeveer 10 procent (Windows 7 haalt zo’n 50 procent, Windows XP dus nog altijd ongeveer 30 procent), aldus NetMarketShare en Statista.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier