Raf Degens
300 000 jobs, een utopie?
“Bedrijven en overheden moeten lef en ambitie tonen”. Wijze woorden van Minister Alexander De Croo. De Croo spreekt erover naar aanleiding van een rapport van Boston Consulting Group (BCG) waaruit blijkt dat er 300 000 nieuwe jobs kunnen ontstaan tegen 2020, maar daarmee zit BCG er toch een paar jaar naast. Wanneer gaan we beseffen dat we heel wat ambitieuze bedrijven in eigen land hebben, maar dat we hen onvoldoende ondersteunen en stimuleren?
Hoe willen we 300 000 jobs invullen als we zelfs geen 125 vacatures ingevuld krijgen?
Het rapport van Boston Consulting Group staat bol van boeiende vaststellingen en actiepunten. We moeten inzetten op het aantrekken van internationaal groeikapitaal, leerplannen moeten herbekeken worden, België moet meer focussen op digitaal ondernemerschap… De Croo beseft dat de ontwikkeling van de digitale economie bepalend is voor onze toekomstige welvaart.
Maar we zien hier één belangrijk ding over het hoofd: we hebben in België al heel wat high tech bedrijven die werken aan nieuwe, technologische toepassingen die onze economische groei garanderen. Denk daarbij aan 3D-printing, beveiliging via drones, maar ook de ontwikkeling van nieuwe medische toepassingen die ons toestaan om op latere leeftijd langer thuis te wonen. Deze ondernemingen werken er niet gewoon aan mee, ze ondernemen én ontwikkelen. En dat gebeurt hier, in eigen land. Zij zijn de grondleggers van deze technologische hoogstandjes die binnenkort onze manier van leven bepalen. 300 000 jobs in 2020? Deze ondernemingen zijn nu al volop op zoek naar de juiste profielen om hun bedrijf kracht bij te zetten, maar die blijken onvindbaar te zijn.
Wanneer gaan we beseffen dat we heel wat ambitieuze bedrijven in eigen land hebben, maar dat we hen onvoldoende ondersteunen en stimuleren?
Afgelopen week luisterde ik naar verschillende ‘pitches’ van onze eigen ondernemers. Ze vertelden me gretig over hun projecten en ontwikkelingen. Bij elke presentatie kwam er een moment van trots in me naar boven en lef, dat hadden ze zeker genoeg. Al deze bedrijven werken aan producten en diensten die ons leven drastisch gaan veranderen. Niet in 2020, wel volgend jaar en liefst morgen al. Allemaal hebben ze de juiste drive en motivatie om hun stempel te drukken op een wereld die razendsnel verandert. Zij beseffen heel goed dat er geen weg terug is.
Wanneer ik dan lees dat De Croo vindt dat we sneller en beter moeten inzetten op digitaal ondernemerschap, op ICT toepassingen, dan doet me het plezier dat hij volop wil gaan voor een digitale maatschappij. Maar het raakt me ook dat men op dit moment niet beseft hoeveel potentieel aan lef er reeds in België aanwezig is bij de ondernemers en dat het grote probleem zit in het vinden van de juiste mensen.
Op Corda Campus zijn maar liefst 191 technologiebedrijven gevestigd. Allemaal zijn ze bezig met ICT in de breedste zin van het woord. Ze creëren nieuwe leerplatformen voor het onderwijs, ze helpen handelaars om hun klanten beter te begrijpen, ze bouwen apps die hartritmestoornissen vroegtijdig opsporen. Ze schieten als een pijl de lucht in, maar kunnen niet verder groeien door het gebrek aan getalenteerde medewerkers. Ze zijn wanhopig op zoek naar nieuwe medewerkers zodat ze in België kunnen blijven en niet moeten verkassen naar het buitenland. We hebben maar liefst 125 vacatures openstaan op onze campus, allemaal ICT, sales en marketing profielen. En hier blijkt bijna niemand van wakker te liggen.
Minister De Croo roept ook overheden op om ambitie en lef te tonen. Lef dat op dit moment helaas ontbreekt. Er is gebrek aan duidelijke acties die Belgische bedrijven vooruit helpen om te kunnen groeien in eigen land. Hoe willen we 300 000 jobs invullen als we zelfs geen 125 vacatures ingevuld krijgen? Ik nodig De Croo uit om onze high tech campus te bezoeken, met bedrijfsleiders te spreken en de krachten te bundelen. Om samen met de ondernemingen, scholen en de overheid, dit probleem meteen aan te pakken. Want als we niet snel actie ondernemen dan blijven deze 300 000 jobs niet meer dan utopie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier