4 miljard gsm-abonnementen wereldwijd

Onze wereldbol telt 4 miljard gsm-abonnees, zo meldt de International Telecommunication Union (ITU).

Onze wereldbol telt 4 miljard gsm-abonnees, zo meldt de International Telecommunication Union (ITU).

4 miljard mobiele abonnementen, dat zou goed moeten zijn voor een mobiele penetratie van 61 procent. Die cijfers werden vorige week bekend gemaakt door Hamadoun Touré, secretaris-generaal van de ITU.

Touré deed dat op een event rond de milleniumdoelstellingen van VN. Die werden in 2000 vastgelegd met als doel extreme armoede en honger uit de wereld te helpen, ziekten te bestrijden, betere opleidingen aan te bieden en het milieu te ondersteunen. Ict wordt veelal beschouwd als een belangrijk hulpmiddel om dat alles te bereiken, zo vindt ook Touré.

De ITU waarschuwt wel dat 61 procent penetratie niet betekent dat meer dan de helft van de wereld een gsm bezit. “Het gaat in de cijfers om abonnementen, niet om mensen.” En aangezien, vooral in rijke westerse landen, sommige mensen meerdere abonnementen hebben, is de situatie nog niet zo rooskleurig als ze lijkt. Ook veel ongebruikte prepaid-kaarten zitten in de cijfers vervat.

De grote groei – in 2007 zaten we nog aan 3,5 miljard abonnementen en een penetratie van 48 procent – is vooral te danken aan snel ontwikkelende regio’s, zoals de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China). Tegen eind dit jaar zijn die samen goed voor 1,3 miljard abonnementen, met bovendien een enorm groeipotentieel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content