4 op 5 mp3-spelers en telefoons spelen te luid

Ruim 4 op de 5 muziekspelers, zoals mp3-spelers en telefoons, kunnen te hard spelen en daardoor blijvende gehoorschade veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor blijvende gehoorschade door mp3-spelers en telefoons. Vier van de vijf toestellen kunnen te hard gezet worden.

Volgens de Nederlandse wet mag zo’n muziekspeler niet harder kunnen spelen dan 85 decibel of een zogenoemde uitgangsspanning van 27 millivolt op de hoofdtelefoon hebben.

Aanvullende eisen

Een uitzondering wordt gemaakt als het apparaat “voldoet aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermen”. Dat zijn bijvoorbeeld een automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van 85dB bij aan- en uitschakelen.

Goedkopere muziekspelers zijn gevaarlijk

De NVWA onderzocht 31 ‘personal music players’, waarvan er 26 niet voldeden aan de wet. Vooral de goedkopere muziekspelers bleken gevaarlijk voor de oren bij langdurig gebruik. Het advies van de NVWA is dan ook om “goed op de gebruikerbeschermingseisen te letten en de uitgangsspanning naar de koptelefoon te controleren in de technische specificaties”.

Gehoor van jongeren wordt slechter

Volgens de Nationale Hoorstichting is het gehoor van veel jongeren slechter geworden. Mensen tussen de 12 en 25 luisteren vaak en lang naar muziek via hun hoofdtelefoon en lopen daardoor schade op aan hun gehoor. (Belga/MI)

Partner Content