40. ‘Data News doet er nog eens 40 jaar bij’

José Delameilleure

Veertig jaar geleden zag de IT-wereld er totaal anders uit dan nu. Hetzelfde geldt voor Data News. Op de vorige pagina’s las u wat IT u in de toekomst kan brengen. Maar hoe ziet onze eigen toekomst er uit: nog eens 40 jaar?

EENS José Delameilleure, ex-hoofdredacteur (1997-2003) van Data News

“‘We moeten uitkijken voor internet. Volgens mij bestaat Data News binnen vijf jaar niet meer.’ Die bemoedigende woorden sprak één van mijn redactieleden uit toen ik in 1997 mijn eerste redactievergadering als kersvers hoofdredacteur van Data News leidde, ” zegt José Delameilleure, ex-hoofdredacteur van dit blad. “Maar zie, Data News bestaat nog steeds, alleen heeft het een andere vorm aangenomen. Want ‘in mijn tijd’ was Data News enkel een printpublicatie (weliswaar een 40-tal edities per jaar), tegenwoordig is het een multimediaal product met een blad, een website, nieuwsbrieven en evenementen.”

“Zal Data News nog eens 40 jaar meegaan, ” vraagt hij zich af. “Ik ben zeker van wel. Zal het nog een papieren uitgave zijn? Misschien wel, de toekomst zal immers ook een stuk analoog zijn. Denk maar aan de terugkeer van de vinylplaten. Maar er zal zeker een digitale vorm van bestaan, in de gedaante van een website of een app, of hoe de volgende generatie er ook zal uit zien. Niemand die dat écht weet. Ondanks de overvloed aan informatie, zal er steeds nog een objectieve stem nodig zijn die aankondigingen en producten van bedrijven beoordeelt en in hun context plaatst. Die duiding geeft, en die dienst doet als een unieke bron van informatie. Indertijd zeiden we al: ‘als je maar tijd hebt om één blad te lezen, lees dan Data News.’ Dat zal binnen 40 jaar echt niet anders zijn.”

EENS Marc Husquinet sinds 1 juli 1985 medewerker van Data News

“Bijna 35 jaar werk ik al voor Data News – eerst als medewerker en vervolgens als freelancer. En zo zag ik het tijdschrift geleidelijk evolueren, mooi in lijn met de technologische innovaties, ” zegt Marc Husquinet. “Wie herinnert zich nog dat op de laatste pagina van het tijdschrift destijds zelfs nog code werd gepubliceerd? De inhoud was in die beginjaren ultratechnisch en ging grotendeels over de opkomst van mainframe en hardware. Naarmate de technologie verder opschoof naar client/server en pc, verschoof ook de focus van het blad en die verschuiving is nooit gestopt.”

“Data News had het ook meer en meer over het eigenlijke bedrijfsleven, en de rol van IT. Het verschijningsritme is een paar keer aangepast: tweewekelijks, wekelijks en maandelijks. En nu huist Data News op internet, met dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse nieuwsbrieven, maar wel nog altijd ondersteund door een sterke papieren verankering, zoals nog blijkt uit dit jubileumnummer. Data News blijft het enige volledig Belgische magazine gespecialiseerd in IT. Ooit waren er dat een tiental!”

“Maar de toekomst dus, ” zegt Husquinet. “‘IT is een eeuwige start’, kopten we toen we ons 30-jarig bestaan vierden. Wie weet wat de toekomst van computing zal zijn? Waar kunstmatige intelligentie en deep learning ons toe zal leiden? Wat met de robotisering? Wat met IT? Wat het ook wordt: ik ben er van overtuigd dat Data News altijd de bevoorrechte getuige zal zijn, in welke vorm dan ook.”

Marc Husquinet
Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content