Bruno Segers
4129 was de PIN-code van mijn Q8Liberty-tankkaart
“Dit had ik nooit verwacht van Q8” was de titel van één van mijn eerste blogstukjes in april 2006. Microsoft België had juist hun Corporate Tankkaart Programma toegewezen aan Q8 en die maakten -ongevraagd- reclame voor deze eerste generatie Windows telefoons.. Wat waren we blij bij Microsoft toen. Wat was ik trots met deze geste van Q8.
Iets minder dan 10 jaar later zijn alle Windows toestellen binnen de familie Segers verdwenen en heeft iedereen in de appel gebeten die ook Adam fataal werd in het aards paradijs; iPod, iPhone, iPad en … iPaid. Maar iedereen is gelukkig en dat is het belangrijkste. Ikzelf sta al lang niet meer aan het hoofd van Microsoft België en zou liever burgemeester (of een andere serieuze operationele job) uitoefenen achter de hoek in Schoten of Antwerpen maar in afwachting dat de juiste vacature vrijkomt ben ik “dépanneur de service” voor verschillende projecten in Antwerpen, Gent, Luik, Hasselt en Brussel. Kortom, ik rij wekelijks de Ronde van België met net iets teveel kilometers naar mijn zin. De zonen zijn intussen zelf aan het werk en zeer kostenbewust geworden. En plots kwam de opmerking dat de managementvennootschap All Together beter zou overschakelen op een tankkaart want dan wordt er -zoals het hoort- getankt met factuur.
Het gaat niet over grote afnames, ik hoefde niet te gaan onderhandelen met de verschillende leveranciers en vroeg me dus verleden week een tankkaart aan bij mijn vrienden van 2006. Alles ging snel en een paar dagen later ontving ik een geheime PIN-code en daarna via een apart schrijven – zoals het hoort- de tankkaart zelf. Met de traditionele vermelding “Om veiligheidsredenen en om misbruik te vermijden verzoeken wij u om de code zeker niet samen met uw tankkaart te bewaren”. Maar daarnaast ook de vermelding “U kan de code niet veranderen”.
“Dit had ik nooit verwacht van Q8” want ik werd razend over dit gebrek aan professionalisme en gebruiksvriendelijkheid van de marktleider. Terwijl bankiers (met de bankkaart) en zelfs de overheid (met eID) ervoor zorgen dat de gebruiker zelf zijn of haar PIN-code kan wijzigen nemen de tankiers (of hoe noemen die diensten) nog steeds de makkelijkste weg voor hen maar de moeilijkste voor de eindgebruiker. Als je hen laat doen dan heeft binnenkort elke gebruiker een PIN-code (een Persoonlijk Identificatie Nummer sic) voor elke betaalkaart die in gebruik is. Niemand is in staat om dat te beheren.
In Nederland bestaat het werkwoord “pinnen” wat neerkomt op het invoeren van de PIN-code om een betaling te doen of een dienst te verkrijgen. Bij Q8 -en al die anderen- staat “pinnen” blijkbaar voor het memoriseren van de verschillende 4-cijfer codes van alle kaarten die iemand in bezit heeft.
Zoals u hierboven kan vaststellen heb ik mijn Q8 tankkaart zojuist herleid tot 2 Q4 kaarten met elk een PIN-code van 2 cijfers. Veilig en makkelijk te onthouden maar spijtig genoeg onbruikbaar. Ik heb me intussen laten vertellen dat ze bij Lukoil en Texaco tankkaarten hebben waarvan je de PIN-code kan wijzigen. To be checked.
Waarom blijven we kaarten aanvaarden én gebruiken van leveranciers die te lui zijn om de persoonlijke wijziging van de PIN-code aan te bieden? Dringend tijd om deze lui een geweten te trappen. Straks hebben we allemaal een geheim persoonlijk notaboekje nodig voor het noteren van onze 4-cijfercodes. Mij niet gezien. Ik wacht alvast niet op Q8.
Deze opinie verscheen eerder op de weblog van Bruno Segers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier