5 nieuwigheden die Apple deze week wellicht uit zijn hoed tovert

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Wat we al (denken te) weten over de Apple-speeltjes die op dinsdag 9 september worden voorgesteld.

Dinsdagavond 9 september staat in het teken van Apple, dat dan een speciaal evenement houdt. Vijf producten en diensten die daar volgens de verwachtingen boven de doopvont gehouden zullen worden.

(1) De iPhone 6 en (2) de iPhone 6L

De iPhone 6 zou over een groter display met een schermdiagonaal van 4,7 inch gaan beschikken – ter vergelijking: de huidige iPhone 5S heeft een 4 inch-scherm. Er komt naar verluidt zelfs nog een tweede nieuw model, de iPhone 6L (ook wel eens iPhone Pro of iPhone Air genoemd) met een scherm dat zelfs Galaxy Note-proporties aanneemt: 5,5 inch.

Op het vlak van design gaan de nieuwe iPhones dunner worden (7 millimeter, zo wordt gefluisterd) en mogelijk dichter dan ooit aanleunen bij de iPod touch. Uitgelekte foto’s wijzen althans op meer afgeronde randjes. Verder is er sprake van een snellere A8-processor, een verbeterde camera, meer geheugen – zelfs tot 128 GB – en een batterij van 1.810 mAh in de iPhone 6 en van 2.915 mAh in de iPhone 6L. Dat schrijft The Verge.

Er gaan ook geruchten over de implementatie van saffierglas in de schermpjes, een materiaal dat de displays sterker en krasbestendiger zou maken – het is zo’n tien keer krachtiger dan gewoon glas. Mogelijks worden wel enkel de speciale, duurdere modellen uitgerust met saffieren schermen.

De iPhone 6 zou vanaf 19 september in de verkoop gaan, de iPhone 6L mogelijk pas enkele maanden later.

(3) De iWatch

9 september markeert waarschijnlijk – en eindelijk – ook de toetreding van Apple tot de intussen al vrij druk bevolkte markt van de wearables. Op de Berlijnse IFA-beurs werden we wederom om de oren geslagen met nieuwe smartwatches van merken als Sony, Samsung, Motorola en ASUS. Apple kan nu dus écht niet meer achterblijven.

De iWatch hangt al twee jaar in de lucht. Volgens The Wall Street Journal en The New York Times komt het gadget – dat een ronde dan wel vierkante vorm krijgt, en een flexibel OLED-display – in twee formaten op de markt, maar wel pas in 2015. De prijs (volgens Recode): minder dan 400 dollar.

Enkele toepassingen: het meten van de hartslag, bloeddruk, luchtdruk, weer, calorieën, slaap enzovoort, maar ook: de mogelijkheid om het gadget draadloos op te laden én er draadloos mee te betalen.

(4) Een mobiel betaalsysteem

Juist, draadloos betalen. Het is geen geheim dat Apple al jaren interesse toont in Near Field Communications (NFC), maar het bedrijf vond de draadloze communicatietechnologie lang te jong en te weinig ondersteund – hoewel Android, BlackBerry en Windows Phone er wel al gebruik van maakten.

Tot nu, zo willen de geruchten. Zowel de nieuwe iPhones als dus de iWatch zouden een NFC-chip gaan bevatten. Zo’n chip laat datatransfers tussen apparaten toe zonder het gebruik van netwerkverbindingen, Wifi of Bluetooth. Apple wil NFC vooral inzetten om betalingen te doen met een telefoon (of smartwatch). Apple zou in zee gaan met Visa, MasterCard en American Express voor zijn betaalsysteem via NFC.

(5) iOS 8

Ontwikkelaars mochten in juni al aan de slag met iOS 8, dat toen voorgesteld werd tijdens Apple’s WWDC-conferentie. Dinsdag wordt een afgewerkte versie van iOS 8 verwacht, dat meteen toegankelijk wordt voor ontwikkelaars en een week later voor het grote publiek – tenminste, die timing hield Apple de jongste jaren aan.

De belangrijkste nieuwigheden in iOS 8: HealthKit (een mobiel gezondheidsplatform) en HomeKit (een softwareplatform om huishoudapparatuur te bedienen met de iPhone). En verder: interactieve notificaties, betere groepsgesprekken met iMessage, een berichtencentrum dat apps van derden kan tonen, een vernieuwd toetsenbord (QuickType), een manier om iPhone-gesprekken aan te nemen op een Mac (Handoff), een functie om iTunes-aankopen te sharen met familieleden (Family Sharing), en meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content