5 redenen waarom een Europees internet geen goed idee zou zijn
Duits Bondskanselier Angela Merkel zit vandaag rond de tafel met Frans president François Hollande om de oprichting van een Europees internet te bespreken. Maar is zo’n ‘Euronet’ wel zinvol?
Duits Bondskanselier Angela Merkel zit vandaag rond de tafel met Frans president François Hollande om de oprichting van een Europees internet te bespreken. Maar is zo’n ‘Euronet’ wel zinvol?
1. “Een Europees internet is nonsens. Het opzet van Merkel is louter een ‘political stance’, en geen initiatief om de communicatie van Europeanen te beschermen”, denkt Benjamin Sonntag van het Franse La Quadrature du Net, dat instaat voor de rechten van burgers op het internet,.
2. “De NSA gaat waar de digitale informatie zit, ongeacht in welk deel van de wereld”, gaf klokkenluider Edward Snowden al aan. Volgens hem is het een illusie om te denken dat de Amerikaanse inlichtingendienst zich beperkt tot de eigen landsgrenzen.
3. Het Britse GCHQ, het Duitse BND, het Franse DCRI: het zijn allemaal inlichtingendiensten die nauw samenwerken met de NSA. Als er ooit een Europees internet komt, zullen deze diensten er waarschijnlijk zo veel mogelijk data uit verzamelen.
4. “Als je naar de achterkant van het wereldwijde web kijkt, kan je niet anders dan vaststellen dat de VS daar een heel centrale rol in spelen. Het internet loopt grotendeels via glasvezelkabels door de VS, en de meeste grote technologiebedrijven en clouddiensten zijn van Amerikaanse origine of in Amerikaanse handen”, aldus Kristof Clerix een tijdje geleden in Knack. Het is goed dat er in Europa nagedacht wordt over alternatieven, stelt hij, maar het zal moeilijk worden voor Europa om op structureel gebied een verschil te maken.
5. Een Europees internet zou de vrijheid van Europese gebruikers om te kunnen kiezen welke diensten ze gebruiken, ongeacht waar deze vandaan komen, kunnen inperken. In China worden bijvoorbeeld pogingen ondernomen om het internet middels een soort firewall af te schermen van de rest van de wereld, tot ongenoegen van veel inwoners die zich beperkt voelen in hun vrijheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier