‘5G is voor 2022’
Zet toplui van KT, Huawei, de EU Commissie en Orange bij elkaar over 5G en het verschil in drive spat uit de luidsprekers.
Ooit humor geassociëerd met het Chinese telecomfabrikant Huawei? Roterend CEO Ken Hu van Huawei in elk geval wel. Op een congres waar je je met moeite door de massa raakt, toont hij een slapstickvideo waarin zoevende auto’s elkaar in een ballet ontwijken en zelfs een voetganger nog de overkant haalt. Dan maakt hij zijn punt in accentloos Engels: ‘Vooraleer een auto met 4G kan reageren op een noodsignaal is hij bij 100 km per uur al 1,4 meter verder. Met 5G zou dat maar 2,5 cm zijn’.
Nu al staat vast waar dat fameuze eerste 5G-netwerk komt, al begint de standaardisatie pas volgend jaar. Dat is bij KT in Korea, tegen de XXIII Olympische Winterspelen in Pyeongchang in 2018. Februari 2018. ‘5G is om de hoek’, verzekert hun CEO Chang-Gyu Hwang.
63 procent LTE gebruikers in Korea
Korea is in twee jaar naar 100 procent LTE-dekking en 63 procent LTE-penetratie gespurt. De snelheid is maal 4 gegaan, het videogebruik maal 14, mobiel shoppen maal 13 en mobiel bankieren maal 5, toonde Hwang. “LTE heeft een hele nieuwe wereld geschapen. Dat had een grote verrassing moeten zijn, maar ik verwachtte het”, was zijn punt.
Hwang is een believer. Hij gelooft dat 5G de netwerkkosten drastisch zal verlagen en een nieuwe diensteneconomie op gang zal brengen. Hij was in 1989, recht uit Stanford, één van de ingenieurs achter de opgang van Samsung in geheugens en microelektronica in de jaren ’90. In 2002 voorspelde hij dat de dichtheid van de meest geavanceerde geheugenchips elke 12 maanden zou verdubbelen, nu bekend als Hwang’s Law.
‘5G is voor 2022’
Stéphane Richard
In 2008 werd hij president van Samsung Electronics en in 2010 de nationale Chief Technology Officer van Korea, verantwoordelijk voor de strategische R&D plannen bij het ministerie van Economie. Daar lanceerde hij de programma’s om Korea bij de top-5 landen in technologie te brengen. Sinds januari 2014 is hij baas bij KT, waar hij een Giga LTE-netwerk uitrolt. Samsung brengt in Korea krachtiger smartphones op de markt om de spurt van de operatoren te kunnen volgen.
EU zoekt nog consensus
Daarmee vergeleken is EU Commissaris Gïnther Oettinger, verantwoordelijk voor de digitale economie, een generaal die zijn troepen nog verzamelt. Visie genoeg. “5G gaat over een netwerk dat zo alomtegenwoordig is als de lucht die we ademen. Lagere toegangsdrempels zullen een markt van onafhankelijke ontwikkelaars creëren, net zoals cloud computing of smartphones. 5G zelf wordt een ontwikkelingsplatform. Het is een kans voor de telecomoperatoren om zichzelf heruit te vinden en diensten te bieden aan een hele reeks nieuwe industriepartners in automobiel, treinverkeer, gezondheidszorg of energie”, vertelt hij in Barcelona. Maar ondertussen moet hij afrekenen met de belangen van 28 lidstaten, te beginnen bij de spectrumtoewijzing. “Er kan geen succesvolle 5G uitrol in Europa zijn zonder betere coordinatie van spectrumtoewijzing tussen lidstaten”, geeft hij mee, verwijzend naar een oproep van een Europese top, anderhalf jaar geleden. Een publiek-private-partnerschap met Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia en Orange, onder meer, heeft wel al zijn 5G-visie klaar. Europa trekt 700 miljoen uit voor 5G in zijn 7-jarige Horizon 2020 onderzoeksprogramma. De industrie belooft dat bedrag te vervijfvoudigen. Oettinger hoopt al tegen midden 2015 middelen voor zijn digitale economie vrij te kunnen maken uit het European Fund for Strategic Investments, het publiek-private fonds dat in drie jaar 315 miljard euro moet investeren. Het fonds is wel nog niet door de wetgevende EU-molen geraakt. In mei belooft Oettinger in een herziene mini-“Connected Continent” verordening met voorstellen te komen die de belemmeringen voor de ontplooiing van kleine cellen en wifi – essentieel voor 5G – zullen wegnemen. Die komen dan in juni al op een Europese top, verzekert hij.
“Genieten van 4G”
Stéphane Richard, de baas van Orange (het herdoopte France Télécom), gooit meteen water op de “sense of urgency” van de EU-commissaris. “Zoals u weet is 5G niet voor morgen of volgende week, meer voor 2020 of 2022, op een massieve schaal”, begint hij. Na een passage langs het energiezuinige DNA van 5G en de verplichte zelfrijdende auto’s, komt hij ter zake: “4G/LTE voldoet aan de behoefte van de komende jaren. Het is een gigantisch populair succes. Laat ons daarvan genieten”, zegt hij. Hij verwijst naar de desastreuze start van 3G in 2000 en naar de barre jaren die daarop volgden. “5G is een echt industrieel project. Het moet op het perfecte moment gelanceerd worden om de revolutie van het ‘internet van de dingen’ te doen ontbranden”, zegt Richard. Hij garandeert dat Orange een leidende rol zal nemen bij de ontwikkeling van 5G, onder meer vanuit de Next Generation Mobile Network Alliance (waarin de operatoren hun 5G-aanpak coördineren) en verder met fabrikanten en wetenschappers. “We moeten zeker zijn dat we in dezelfde richting gaan, met hetzelfde doel, om een systeem te ontwerpen dat echt kan ontwikkeld worden door de industrie”, zegt hij.
Richard: “Over 10 jaar zullen telecom en informatietechnologie geïntegreerd zijn in een gemeenschappelijke infrastructuur. Netwerken zullen waarachtige innovatieplatformen worden. Ze zullen agiel en soepel zijn en geboorte geven aan wat het ‘internet van alles’ kan worden”.
Het maakt duidelijk hoe de kaarten liggen. Europa was laat met 4G en zal ook laat zijn met 5G. Fabrikanten houden daar nu al rekening mee. “Korea zie ik voorop met veel van die dingen”, zei Nokia-CEO Rajeev Suri in Barcelona. “Japan komt 6 maanden later, Noord-Amerika nog eens 6 maanden later en Europa 3 of 4 jaar na Japan”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier