6 op 10 Belgen slachtoffer van cybercriminaliteit in 2012

. © .

Zestig procent van de Belgen is het afgelopen jaar geconfronteerd met cybercriminaliteit. Dat meldt CERT.be, het federale cyber emergency team dat de Belgische bevolking wil voorzien van informatie rond computerbeveiliging.

Uit een onderzoek over internetbeveiliging van CERT.be – uitgevoerd bij 2.000 Belgische internetgebruikers tussen 16 en 70 jaar – blijkt dat de gebruikers vooral geconfronteerd worden met virussen of malware (26 procent). Komen nog vaak voor: pogingen om geld of informatie te ontvreemden (19 procent), het ongewenst versturen van e-mails vanuit het eigen adres (17 procent) en wachtwoorden die plots niet meer geldig zijn (14 procent).

Ongeveer de helft van de respondenten liet weten bezorgd tot zeer bezorgd te zijn over hun online veiligheid. Vooral tijdens het internetbankieren (61 procent) en online winkelen (46 procent) zijn de Belgen waakzaam, “niet toevallig twee activiteiten waar geld aan te pas komt”, aldus CERT.be. Daarnaast zijn ze bezorgd als ze naar onbekende websites of sociale netwerksites surfen en als er persoonlijke gegevens worden gevraagd.

Ondanks die bezorgdheid, beschermen de Belgen zich niet automatisch beter, aldus CERT.be. “Mensen zijn wel bezorgd, maar schatten de risico’s niet altijd juist in en weten vaak niet goed hoe ze zich optimaal moeten beschermen”, aldus coördinator Christian Van Heurck.

Het team werkt dan ook aan een centrale website waar gebruikers objectieve informatie en tips kunnen vinden om hun veiligheid op het internet te verbeteren. Deze site zal een van de komende maanden online staan. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content