7 geheimen die Google in de code van Android M verstopte

© Reuters

Nadere analyse van de code van Android M onthult dingen die Google schijnbaar liever nog even voor zichzelf had gehouden.

In de code van besturingssystemen zitten wel vaker hints naar functies die de makers nog aan het voorbereiden zijn. Deze keer is Google wel erg voorzichtig geweest, vindt Ron Amadeo, die voor Ars Technica de code van Android M onder de loep nam. Hij ontdekte desondanks aanwijzingen naar zeven functies die nog niet officieel zijn aangekondigd.

Tap to wake

Alle Android-apparatuur krijgt op termijn vermoedelijk de mogelijkheid uit de slaapstand te ontwaken door het toestel twee keer snel na elkaar aan te raken. Die mogelijkheid is er al bij sommige HTC- en LG-modellen, maar de functie blijkt nu ook echt opgenomen te worden in het besturingssysteem. Bij andere dan de bovengenoemde HTC- en LG-toestellen moet het apparaat nu nog met de aan/uit-knop uit de slaapstand worden gehaald. Voor de nieuwe functie is overigens wel een interactie tussen hard- en software nodig. Niet alle toestellen zullen deze functie ondersteunen.

Vingerafdrukscanner

De code verklapt ook dat Android M klaarblijkelijk voorbereid is op het betere type vingerafdrukscanner, zoals ook te vinden in de iPhone en de Galaxy S6. De veel foutgevoeligere scanners waar de vinger overheen gehaald moet worden, worden niet ondersteund.

Backup service onder Google Play Services

De backup-faciliteit die Android M heeft, gaat wellicht ook werken voor Google Play Services. Daarmee zou het mogelijk worden apps te backuppen. Deze functie, die ook in iOS bestaat, maakt het overhevelen van apps naar een nieuw toestel veel makkelijker.

Calculator komt in de Play Store

De rekenmachine in Android komt op termijn vermoedelijk ook als een losse app in de Google Play Store terecht. De grote vraag is waarom de zoekgigant dat zou willen. De rekenmachine komt immers al als standaard-app met het besturingssysteem mee.

Tijdgebaseerde nachtstand

De functie werd al geboden door verschillende apps, maar het lijkt er op dat Google nu ook zelf het automatisch activeren van de nachtstand op basis van een tijdinstelling in het besturingssysteem wil opnemen.

Sluit-alle-notificaties-knop

Uit de code blijkt nog dat Google waarschijnlijk werkt aan een knop waarmee in één keer alle notificaties kunnen worden verwijderd. Momenteel moeten die meldingen nog stuk voor stuk worden weggeveegd.

(Gebrek aan) Easter Egg

Ten slotte heeft Google nog een zogeheten Easter Egg in de code verstopt: ¯\_(ツ)_/¯ Al lijkt de tech-reus daar zélf niet al te enthousiast over te zijn: in de ASCI code staat de Easter Egg omschreven als ‘regrettable_lack_of_easter_egg’.

Amadeo waarschuwt wel dat de hints naar nieuwe functies geenszins betekenen dat ze ook daadwerkelijk zullen verschijnen in de definitieve versie van Android M. Google kan op elke moment een functie staken of omgooien.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content