’75-dollar-tablet’ komt er echt aan
Na de ‘100-dollar-laptop’, de onderwijslaptop voor ontwikkelingslanden van de organisatie One Laptop Per Child (OLPC), zit er nu zeker ook een OLPC-tablet aan te komen. OLPC heeft 5,6 miljoen dollar toegestopt gekregen om de tabletversie van de eigen XO-laptop te bouwen. Het geld is volgens BBC afkomstig van chipbakker Marvell, die al sinds 2009 het OLPC-project ondersteunt. Volgens de OLPC is nu al het nodige geld aanwezig om de zogenaamde XO-3 te bouwen. Die zou er tegen januari 2011 al moeten zijn. Het toestel zou gebaseerd zijn op de Moby-tablets van Marvell.
Na de ‘100-dollar-laptop’, de onderwijslaptop voor ontwikkelingslanden van de organisatie One Laptop Per Child (OLPC), zit er nu zeker ook een OLPC-tablet aan te komen.
OLPC heeft 5,6 miljoen dollar toegestopt gekregen om de tabletversie van de eigen XO-laptop te bouwen. Het geld is volgens BBC afkomstig van chipbakker Marvell, die al sinds 2009 het OLPC-project ondersteunt. Volgens de OLPC is nu al het nodige geld aanwezig om de zogenaamde XO-3 te bouwen. Die zou er tegen januari 2011 al moeten zijn. Het toestel zou gebaseerd zijn op de Moby-tablets van Marvell.
De eerste XO-laptop werd ook de 100-dollar-laptop genoemd omdat de oorspronkelijke richtprijs 100 dollar was. Uiteindelijk kostte het toestel 199 dollar. Vandaag zijn er een kleine 2 miljoen exemplaren van verdeeld. Plannen voor een XO-2, in de vorm van een elektronisch boek, werden later geschrapt.
Eind vorig jaar doken de eerste designs op van de XO-3, een tablet-pc. In de ontwerpen is het toestel extreem dun en heeft het een aanraakscherm van 8,5 op 11 inch. Aan een van de hoeken zit een ring om het toestel makkelijk te kunnen dragen. De XO-3 zou een 8 GHz-processor hebben en nauwelijks 1 Watt verbruiken. Het toestel zou ook een camera hebben.
Het is de bedoeling dat de XO-3 slechts 75 dollar kost. En aangezien Marvells eigen Moby-tablet maar 99 dollar zou gaan kosten, lijkt dat niet geheel onrealistisch.
Update:
Enkele maanden geleden werd wel degelijk gesproken over een 8GHz-processor. Iets realistischer is echter het cijfer van 1 GHz, dat Marvell nu hanteert in zijn communicatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier