8 hackers die wél gepakt werden
Bron: Automatiseringgids
De Amerikaan Leonard Rose werd al in 1991 veroordeeld tot een jaar cel vanwege wire fraud – internet was toen nog niet zo ver dat hackers er al misbruik van konden maken. Rose had Unix-source code gestolen van AT&T en verspreidde twee Trojans waarmee hij toegang kreeg tot een aantal systemen.
Kevin David Mitnick is bijna hackend geboren. Op zijn zestiende brak hij in bij systemen van DEC en stal hij software. Daarvoor kreeg hij in 1988 een jaar gevangenis. Eenmaal vrij hackte hij gewoon door. In 1995 werd hij na een lange klopjacht door de FBI opgepak en moest hij nog eens vijf jaar naar de gevangenis. Over hem werden twee boeken geschreven en een film gemaakt: The Fugitive Game.
De bekendste hack van Kevin Poulsen was de volledige overname van alle telefoonlijnen voor een Amerikaanse radiostation, zodat hij de 102de beller zou zijn en daardoor met zekerheid de prijs – een Porsche – zou winnen. Hij werd uiteindelijk 5 jaar gevangen gezet en mocht daarna 3 jaar het internet niet op. Daarna werkte hij onder meer bij Wired als journalist.
Albert Gonzalez stond aan het hoofd van een bende die tussen 2005 en 2007 de gegevens van ruim 170 miljoen creditcardhouders stal en doorverkocht. Bij zijn arrestatie in 2010 werd 2,7 miljoen dollar aan contanten gevonden. Hij werd tot 20 jaar veroordeeld.
De Schotse systeembeheerder-met-Asperger Gary McKinnon zou in 2002 de grootste hack ooit op de netwerken van de Amerikaanse overheid en strijdkrachten hebben uitgevoerd. Hij zou op zoek zijn geweest naar bewijs voor het bestaan van UFO’s. Na een jarenlange strijd tegen zijn uitlevering aan de VS – waar hij een straf kon krijgen tot 70 jaar gevangenis – hoefde hij niet meer terecht te staan in Groot-Brittannië.
Een van de zeldzame vrouwelijke hackers is de van oorsprong Russische Kristina Vladimirovna Svechinskaya, die in de VS studeerde. Met behulp van Zeus hackte ze duizenden bankrekeningen en zou ze samen met enkele anderen zeker 3 miljoen dollar hebben gestolen. Ze wist door een deal met Justitie een straf van 30 jaar en een boete van ruim een miljoen dollar te ontlopen.
De Nederlander David Schrooten werd in 2013 in de VS veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij had de creditcardgegevens van zeker 100.000 mensen gestolen met behulp van malware en door sites te kraken die in gestolen creditcardgegevens handelden. Na een jaar gevangenis kwam hij in 2014 terug naar Nederland, waar zijn straf werd omgezet in 3 jaar en 9 maanden.
We blijven in Nederland: in 2013 hackte een 19-jarige Rotterdammer 2000 computers en zette hij het eindexamen Frans online. Daardoor kwam een grote examenfraude bij de Rotterdamse school Ibn Galdoun aan het licht. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot 13 maanden cel, 137 dagen jeugddetentie en een werkstraf van 120 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier