85 procent van de mobiele apps respecteert onze privacy niet

© iStock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

85 procent van de internationale apps is onduidelijk over de persoonlijke gegevens die van u verzameld, gebruikt en doorgegeven worden. Dat blijkt uit een onderzoek van meerdere internationale privacycommissies.

26 internationale privacycommissies, waaronder ook de onze, voerden onderzoek naar de mate waarin apps de privacy respecteren zoals de wet hen voorschrijft.

Er werden in totaal meer dan 1.200 applicaties – gratis en betalende Android- en iOS-apps uit meerdere domeinen – onder de loep genomen. In België werden wel slechts 40 toepassingen gecontroleerd.

Het onderzoek wijst uit dat slechts 15 procent van de apps duidelijk is over de informatie die het van zijn gebruikers verzamelt, gebruikt en doorgeeft – de overige 85 procent is hier dus onvoldoende duidelijk over.

‘Apps moeten voor je ze downloadt aangeven welke persoonlijke gegevens ze zullen bijhouden en voor welke doeleinden, en de gebruiker laten kiezen of hij het daar mee eens is. De meeste houden zich daar niet aan. Veel apps vragen pas toegang tot je gegevens terwijl je ze gebruikt’, legt Eva Wiertz van de Privacycommissie uit aan De Morgen.

Privacycommissie: ‘Nog geen grondig juridisch onderzoek naar Belgische apps’

Volgens de onderzoekers respecteert in België zelfs amper 7,5 procent van de apps de wettelijke bepalingen – 92,5 procent doet dit niet.

Wiertz nuanceert dit cijfer: ‘Het gaat om een eerste onderzoek van veertig apps. Een grondig juridisch onderzoek is dit nog niet, maar op basis van dit onderzoek komt dat er voor sommige apps wel.’

Een derde van de smartphone-applicaties vraagt toegang tot gegevens die ze eigenlijk niet nodig heeft, zo blijkt nog uit het onderzoek. Zo probeert twintig procent van de apps je locatie te achterhalen, maar pakweg een app waarmee je een bedrag in dollar omrekent naar euro’s, hoeft helemaal niet te weten waar je bent, aldus VTM Nieuws.

‘Soms heeft het ook te maken met onwetendheid over de wetgeving. Het is nog vrij nieuwe materie’, verklaart Wiertz nog aan De Morgen. ‘Al zijn er ongetwijfeld ook bij die gewoon proberen te testen hoe ver ze kunnen gaan.’

De Privacycommissie laat nog aan de krant weten contact te zullen opnemen met app-ontwikkelaars en klanten. Bij grove overtredingen zullen ontwikkelaars in gebreke gesteld worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content