9 manieren om uw digitale sporen uit te wissen
“Privacy is niet meer van nu, maar het is wel belangrijk”, stelde Edward Snowden in zijn alternatieve kersttoespraak. Wie al zijn digitale sporen wil uitwissen, kan dat via deze 9 stappen.
Who Is Hosting This?, een bedrijf dat je laat achterhalen welke sites door welke bedrijven gehost worden, toont in een infografiek hoe je je online identiteit(en) kunt doen verdwijnen. Dat kan via deze 9 stappen.
1. Deactiveer je primaire accounts
Begin met het deleten van de accounts waarvan je weet dat ze bestaan: Facebook, Twitter, LinkedIn of Google+. Dit doe je via de privacy-instellingen van deze sociale netwerksites.
2. Zoek jezelf op via een zoekmachine
Mogelijk heb je ergens nog een oud digitaal profiel dat je niet meer gebruikt, maar dat wel nog bestaat – bijvoorbeeld op MySpace, Flickr of Netlog. Snor deze profielen op via een zoekmachine, log in en deactiveer de betreffende accounts. Wachtwoord of gebruikersnaam vergeten? Elke site biedt wel een mogelijkheid om deze opnieuw op te vragen.
3. Vervals accounts die je niet kunt deleten
Krijg je sommige profielen niet gedeactiveerd? Who Is Hosting This? raadt aan deze te vervalsen: vul bijvoorbeeld een andere naam en een andere woonplaats in.
4. Verwijder jezelf van mailinglijsten
Verzamel alle nieuwsbrieven of online advertenties en schrijf je uit (dit kan meestal via links onderin de e-mails).
5. Delete zoekresultaten uit zoekmachines Je kunt zoekmachines verzoeken links met informatie over jou te verwijderen. Google heeft ook een tool waarmee je url’s zelf kunt deleten.
6. Contact webmasters van websites
Als je bepaalde informatie op websites niet zelf kunt verwijderen, contacteer dan de webmasters. Wees vriendelijk en geduldig, stelt Who Is Hosting This? voor.
7. Wend je tot data clearing-bedrijven
Er bestaan bedrijven die je onlinegedrag bijhouden en verkopen aan andere bedrijven (zoals Intelius, PeopleFinders of Spokeo), weet Who Is Hosting This? Om je informatie van deze sites te verwijderen, kan er telefoon- en papierwerk aan te pas komen. Misschien moet je zelfs je portefeuille bovenhalen om betaaldiensten als DeleteMe te raadplegen.
8. Neem contact op met je telecomprovider
Vele operatoren lijsten je gegevens online op. Contacteer hen om je van deze lijsten te laten verwijderen.
9. Delete je e-mailadressen
Doe dit als laatste, want voor de vorige stappen zal je je e-mailaccounts nodig hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier