Aantal fraudegevallen met internetbankieren daalt sterk

© thinkstock

In 2014 vonden 277 fraudegevallen plaats, voor een totaalbedrag van ongeveer 650.000 euro. In 2013 waren dat er nog 1.800, goed voor een bedrag van meer dan 5 miljoen euro. Dat is een daling van 85 procent, meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

De daling van het aantal fraudegevallen is te danken aan een combinatie van verschillende factoren. ‘We merken dat de consument een verhoogde waakzaamheid aan de dag legt’, zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder bij Febelfin, ‘De verschillende sensibiliseringscampagnes die we de voorbije jaren hebben gelanceerd, werpen dan ook hun vruchten af. Dat wil echter niet zeggen dat de financiële sector op zijn lauweren rust’.

Ook de aangehouden inspanningen van alle partijen op het terrein om de fraude terug te dringen, blijken een belangrijke schakel. ‘De correctionele rechtbank heeft recentelijk nog een bende veroordeeld die zich schuldig had gemaakt aan phishing. Ze ontfutselden vertrouwelijke bankgegevens bij hun slachtoffers en sluisden het geld op die rekeningen door naar rekeningen van zogenaamde geldezels. Deze laatsten doen dienst als tussenpersoon voor de fraudeurs. Ook geldezels maken zich schuldig aan fraude wanneer zij hun bankrekening “lenen” aan fraudeurs. Bij veroordeling staan hen dan ook cel- of werkstraffen te wachten.’

Phishing blijft de hoofdbezigheid van fraudeurs. Gebruikers van internetbankieren worden via deze fraudevorm telefonisch en/of per e-mail naar hun codes voor internetbankieren gevraagd. Wanneer ze deze codes doorgeven, geven ze de fraudeurs eigenlijk toegang tot hun rekening. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content