Agoria wil soepeler beleid voor Belgische telecomsector

Pieterjan Van Leemputten

België kan de Europese doelstellingen voor connectiviteit vlot overtreffen, maar dan moet de overheid wel zorgen voor minder administratie, betere fiscaliteit en liefst ook veel ruimere stralingsnormen, stelt Agoria.

Agoria doet haar uitspraken naar aanleiding van het tweede Digital Decade rapport van de Europese Commissie. Daar staan op telecomvlak geen verrassingen in. We maken vooruitgang met de uitrol van 5G en glasvezel, maar zitten onder het Europees gemiddelde.

Dat heeft voor 5G deels te maken met de zeer late spectrumveiling (intussen twee jaar geleden). Voor glasvezel is het verhaal complexer: Proximus begon al eind 2016 met haar nationale uitrol, maar kwam pas de laatste jaren op kruissnelheid. Ook Telenet en Fluvius (onder de naam Wyre) beginnen nu pas werk te maken van hun uitrol.

Maar in tegenstelling tot sommige andere Europese landen was die investeringsnood minder hoog: Proximus heeft relatief lang kunnen teren op het bestaande telefonienetwerk (koper, met VDSL) waardoor het tot 100 Mbps kon aanbieden. In landen met een slechtere infrastructuur was dat moeilijker en is er veel eerder voor een vernieuwing gekozen.

Ook bij het netwerk van Telenet (coax, het tv-netwerk) is dat een soortgelijk verhaal. Want hoewel ons land achterop hinkt voor glasvezeluitrol, kan het netwerk van Telenet vandaag in vrijwel heel vlaanderen snelheden van 1Gbps leveren. In Wallonië doet Orange hetzelfde met het netwerk van VOO.

Minder procedures, minder belastingen

Maar volgens Agoria kan het beter. Het pleit, namens de telecomspelers, voor eenvoudigere administratieve procedures en lagere fiscale drempels voor investeringen in netwerkinfrastructuur.

Tegelijk pleit het ook voor een verhoging van de stralingsnormen. Het vreest dat de capaciteit en het vermogen van 5G binnenkort op haar limieten botst door de strenge normen.

Die normen zijn vandaag per regio (Vlaanderen, Brussel, Wallonië), maar verschillen ook in de manier waarop ze worden berekend (totaal, per technologie, per speler). Bovendien zijn die normen nog steeds een stuk lager dan de Europese richtlijn van 41,2V/m. Agoria pleit er voor om dat in heel het land te hanteren.

De vraag van Agoria en de telecomsector is niet noodzakelijk gelinkt aan het Digital Decade rapport, dan wel aan het feit dat er momenteel beleidsplannen worden klaargestoomd op elk niveau. ‘Onze vraag aan het beleid en aan de nieuwe regeringen: help ons om België opnieuw tot koploper te maken. Werk drempels die de verdere uitrol van mobiele en vaste netwerken bemoeilijken weg,’ zegt Danny Goderis, Senior Business Group Leader Telecom bij agoria.

‘De langzame en complexe vergunningsprocedures zorgen voor enorm veel vertraging. En fiscale belemmeringen, zoals retributies op de aanleg en exploitatie van vaste netwerken en belastingen op mobiele, doen daar nog een schepje bovenop. Ten derde zou het de logica zelve zijn om de stralingsnormen eindelijk gelijk te stellen aan de Europese, over heel het Belgische grondgebied. Iedereen wint bij meer vereenvoudiging en meer efficiëntie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content