AI fileert rauwe ham

"In de koepel is er een homogene belichting van het vlees, zonder reflectie van lichtbronnen buiten de koepel, waardoor je een betrouwbaar beeld van de kwaliteit krijgt." Geert Smet, industry expert Meat bij CSB

Een meetapparaat dat AI gebruikt om de kwaliteit van rauwe ham te beoordelen? ‘Zo kunnen we efficiënter slecht vlees uit de productie houden.’

Snellere en nauwkeurigere gegevenscommunicatie en minder manuele input. Neem de voordelen van digitalisering, en voeg daar ook nog AI aan toe. CSB, dat software ontwikkelt voor de voedingsindustrie, bedacht zo de Jamboflash. Het gaat om een toestel dat foto’s neemt van rauwe ham en die met beeldverwerkingssoftware en AI analyseert. Zo bepaalt de oplossing voor welke verwerking de ham in kwestie geschikt is, zij het bijvoorbeeld gekookte ham, of eerder verwerking in worst. CSB rijfde er de International FoodTec Award 2021 mee binnen.

Een interessante functie van het toestel is het weren van slecht vlees. De optimalisatie van de varkensfok zorgt ervoor dat de dieren sneller slachtrijp zijn, maar dat vermindert ook de kwaliteit van het vlees en leidt sneller tot PSE: de staat waarin slachtvlees zich kan bevinden als gevolg van onder meer stress bij de dieren, met bleekheid ( pale), zachtheid ( soft) en vochtuittreding ( exudative) als eigenschappen. Hoe eerder PSE-vlees wordt geïdentificeerd en verwijdert, hoe beter. “Zo voorkom je tijdig imagoschade en kostbaar productieverlies”, zegt Erwin Kooke, branche expert Meat bij CSB. “Momenteel voeren kwaliteitsmedewerkers nog manuele controles uit op PSE. Die zijn niet alleen duur, uit onderzoek blijkt bovendien dat een manuele controle slechts tot 70 procent accurate beoordelingen behaalt. De menselijke beoordeling is onvermijdelijk subjectief, variabel en aangetast door herhaling en vermoeidheid.”

AI herkent aangetast vlees

De Jamboflash, door CSB ontwikkeld in samenwerking met het Franse IFIP Institut Du Porc, zorgt voor een automatische kwaliteitscontrole om bovenstaande euvels te vermijden. ‘Jambo’ verwijst naar jambon, ‘flash’ naar de foto die het apparaat maakt. Het apparaat is ongeveer een kubieke meter groot en bestaat uit een transportband en een koepel waar de stukken vlees door gaan”, schetst Geert Smet, industry expert Meat bij CSB. “In de koepel is er een homogene belichting van het vlees, zonder reflectie van lichtbronnen buiten de koepel, waardoor je een betrouwbaar beeld krijgt.” Op de transportband staat een fotosensor, die de stukken vlees detecteert en er een foto van neemt. De software gaat vervolgens op de foto’s op zoek naar zones van destructurering in het vlees.

Daarvoor gebruikt de AI de luminescentie van het stuk vlees: de mate waarin het licht geeft. Het resultaat van de foto, en dus de mate van destructurering, bepaalt dan bijvoorbeeld of een stuk vlees al dan niet geschikt is voor de productie van kookham. “De toegekende waarde ziet de operator meteen na de opname op het scherm. Alle beelden worden opgeslagen in een database en die kan je ook statistisch bekijken en uitwerken”, besluit Smet.

Hogere kwaliteit

De Jamboflash neemt en analyseert tot 1.200 foto’s per uur, zo’n vier hammen per minuut. “Er is tot 98 procent nauwkeurigheid bij het opsporen van PSE”, vult Erwin Kooke nog aan. “Als voedingsbedrijf bespaar je hiermee op manuele kwaliteitscontrole.” Tegelijk verloopt de controle nauwkeuriger en is er een aanzienlijke vermindering van het aantal ongeschikte hammen dat toch doorgaat naar het kookproces. “Je kan als producent het apparaat ook meteen bij de leverancier plaatsen, zodat die zelf de correcte hammen ter plaatse kan beoordelen en je de afgekeurde hammen niet meer geleverd krijgt”, besluit Kooke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content