AI scherpt thuiszorg aan

'De kracht van de oplossing zit in haar voorspellende karakter. Door te ontzorgen leveren Jane en Z-plus peace of mind as a service.' Christophe Moortgat, CEO bij Jane

Discrete sensoren, artificiële intelligentie en thuiszorgverleners werken samen om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Dat is het idee achter Jane en Z-plus.

Jane is een Belgische start-up die steunt op hoofdaandeelhouder Belfius Insurance en Boston Consulting. Het bedrijf telt zestien medewerkers en ontwikkelt de gelijknamige toepassing volledig in eigen huis. Z-plus, van zijn kant, biedt sinds vier jaar zorg op afstand, telemonitoring en personenalarmering aan in combinatie met zorg- en dienstverlening aan huis. De zorgcentrale is opgericht door i-mens, Mederi en Familiehulp.

Jane – de oplossing – bestaat concreet uit een two-way spraakmodule en een kit van sensoren (een centrale hub die communiceert met een cloudplatform bij AWS, vier tot zes bewegings- en temperatuursensoren en drie alarmknoppen) die thuis bij de oudere worden geïnstalleerd. Even kijken hoe het met oma of opa gaat, is kinderspel dankzij de mobiele applicatie op de smartphone. “Zo stel je een specifieke zorgkring samen”, zegt Christophe Moortgat, CEO bij Jane, “met niet alleen professionele zorgverleners, maar ook familieleden, vrienden of buren.”

AI analyseert gedrag

Dankzij het gebruik van artificiële intelligentie maakt Jane het verschil met traditionele alarmsystemen. “De bewegingssensoren geven data door aan het systeem”, zegt Moortgat. “Dat laat toe gedragspatronen te analyseren.” Doorbreekt de oudere een specifieke zorgregel of stelt het systeem een afwijking in het gedrag vast, dan ontvangt de zorgkring een waarschuwing.

Wie ‘s nachts almaar vaker het toilet opzoekt, heeft mogelijk een ontsteking, maar kan ook lijden aan een vroeg stadium van diabetes. In ieder geval is het informatie waarmee de familie en de thuiszorgverlener concreet actie kunnen ondernemen. “De kracht van AI zit in het voorspellende karakter”, zegt Moortgat. “Door inzicht te verwerven in de evolutie van het gedrag, is er informatie waarmee thuiszorgverleners de zorgnood proactief kunnen bijsturen.”

Oogje in het zeil

“We willen de persoon met een zorgbehoefte zo lang mogelijk en met de grootst mogelijke autonomie thuis laten wonen”, zegt Julie Wyffels, algemeen manager bij Z-plus. “We beschikken de klok rond over een meldkamer met verpleegkundige operatoren. Indien nodig kunnen we daarmee een familielid verwittigen, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat iemand ‘s nachts niet in bed blijft.” Zo pikt Jane signalen op die anders misschien lang verborgen blijven. Dwaalgedrag kan een indicatie zijn van beginnende dementie. Jane biedt zo informatie die de zorg bijstuurt, maar levert ook een stuk ontzorging aan de familie, die weet dat het systeem een extra oogje in het zeil houdt.

“Via Jane beschikken we over een zorgcomponent op afstand, die complementair is aan wat de thuiszorgverleners ter plaatse doen”, legt Wyffels uit. Het is een aanpak die tot meer efficiëntie leidt, tot op het niveau van het ziekenfonds. “Veelvuldig nachtelijk toiletbezoek kan ook wijzen op beginnende incontinentie”, vervolgt ze. “Op basis van onze informatie kan het ziekenfonds de forfaitaire tussenkomst voor incontinentiemateriaal opstarten.”

AI redt levens

Momenteel is Jane bij duizend zorgbehoevende ouderen in gebruik. De verwachting is dat Z-plus tegen het einde van het jaar 20.000 aangesloten eindgebruikers telt, van onder andere alle mutualiteiten, behalve CM. Trouwens, Jane ontzorgt ook zonder alarmknop. Wanneer het systeem een afwijkende situatie vaststelt dan meldt Jane dat en kan iemand een kijkje gaan nemen. “Voor zover we weten heeft Jane vorig jaar zo minstens zeven levens gered”, besluit Moortgat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content