Al 200 ingetrokken .be-domeinnamen van websites die namaakgoederen verkopen
Tijdens een recente controleactie van de FOD Economie en de Belgische domeinbeheerder DNS Belgium werden ruim 200 .be-websites die namaakgoederen verkochten offline gehaald.
De FOD Economie screent in het kader van ‘Operation In Our Sites’ (IOS)actief websites die namaakgoederen verkopen. Operation IOS is een samenwerking met de Douane en Europol die zich focust op online verkoop van namaakgoederen.
Vorig jaar werden bijna 1.000 websites offline gehaald in totaal. Het doel van deze actie is de consument te vrijwaren van fraude in e-commerce.
Voor de betrokken .be-websites klopt de FOD Economie aan bij DNS Belgium. Volgens de procedure controleert DNS Belgium in eerste instantie de gegevens van de domeinnaamhouders. In geval deze niet tijdig gecorrigeerd worden door de houder heeft DNS Belgium het recht om de domeinnaam te deactiveren.
“Bij DNS Belgium kijken we niet naar de inhoud van de site”, legt communicatieverantwoordelijke Lut Goedhuys uit, “dat is onze taak niet, maar we kunnen wel nagaan of de gegevens die de domeinnaamhouder opgeeft correct zijn. Als dat niet het geval is, krijgt die houder 14 dagen de tijd om zijn data op orde te zetten. Wordt er niet gereageerd, dan mogen we de website offline halen.”
De gegevens waar Goedhuys op doelt zijn een correct mailadres, een bestaand fysiek adres en een telefoonnummer.
“Dikwijls gaan incorrecte gegeven van domeinnaamhouder gepaard met websites die namaakgoederen verkopen”, aldus nog de communicatieverantwoordelijke. “Die instanties willen immers anoniem blijven.”
“In 2016 konden zo al 207 .be-websites offline gehaald worden, waardoor de online consument niet het risico loopt om namaak te bestellen en met deze frauduleuze praktijken in contact te komen”, klinkt het nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier