Alcatel Lucent Bell lauwert thesissen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De jaarlijkse wedstrijd voor afstudeerwerken, georganiseerd door Alcatel-Lucent Bell, onderstreept eens te meer de stevige kwaliteit van het Belgisch hoger onderwijs.

De jaarlijkse wedstrijd voor afstudeerwerken, georganiseerd door Alcatel-Lucent Bell, onderstreept eens te meer de stevige kwaliteit van het Belgisch hoger onderwijs. De inzendingen voor 2012 waren van een bijzonder hoog gehalte, zowel inhoudelijk als vormelijk, en getuigden van een breed spectrum aan onderzoeksonderwerpen.

Als winnaars van de Msc Thesis Awards kwamen uiteindelijk Brecht De Rooms (VUB) en Gábor Fodor, ULB (nu onderzoeker aan de VUB), uit de bus. Brecht De Rooms beschreef in zijn thesis ‘A development environment for extracting and defining 3D full-body gestures’ een ontwikkelingsomgeving, Voltra, om 3D-bewegingen van een lichaam te herkennen en te analyseren. Zo kunnen complexere lichaamsbewegingen in een groter volume van ruimte (in tegenstelling tot erg lokale bewegingen, zoals de beweging van vingers op een beeldscherm) worden geïnterpreteerd voor interactie met een systeem.

De tweede laureaat, Gábor Ádám Fodor, bracht met ‘Digital Watermarking and traitor-tracing for copyright protection’ innovatief werk hoe individuele bestanden (documenten, beeldmateriaal,…) van ’traceer-elementen’ (’traitor-tracing’) kunnen worden voorzien, met het oog op de bescherming van copyright. Een onderwerp dat zeker ‘hot’ is, gezien het groeiend belang van elektronische publicaties.

Voor François Quitin (ULB/UCL) was de Scientific Award 2012 weggelegd, voor zijn werk inzake ‘channel modeling for polarized MIMO systems’, terwijl in juli van dit jaar al een Thesis Award was toegekend aan Tom Reynaert voor zijn werk inzake ‘enhanced privacy in social application platforms’.

Partner Content