‘Alle stemcomputers zijn getest en werken’

Op alle plaatsen waar in het verleden al elektronisch werd gestemd, zal dat op 13 juni ook gebeuren. Alle stemcomputers zijn getest en alles werkt, zo meldt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). Normaal gezien hadden de stemcomputers tegen de volgende federale verkiezingen vervangen moeten zijn. Onder meer door de vervroegde stembusslag was dat echter niet mogelijk. Dat deed bij sommigen de vrees ontstaan dat opnieuw zou moeten worden teruggegrepen naar potlood en papier of dat er zich serieuze technische problemen zouden voordoen.

Op alle plaatsen waar in het verleden al elektronisch werd gestemd, zal dat op 13 juni ook gebeuren.

Alle stemcomputers zijn getest en alles werkt, zo meldt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). Normaal gezien hadden de stemcomputers tegen de volgende federale verkiezingen vervangen moeten zijn. Onder meer door de vervroegde stembusslag was dat echter niet mogelijk. Dat deed bij sommigen de vrees ontstaan dat opnieuw zou moeten worden teruggegrepen naar potlood en papier of dat er zich serieuze technische problemen zouden voordoen.

In totaal stemmen 201 gemeenten elektronisch. In al die gemeenten zijn de computers ondertussen getest. Uit die testen bleek dat alle pc’s wel degelijk werken. Hier en daar zijn volgens het kabinet-Turtelboom nog wel kleine herstellingen nodig (vervanging van lege batterijen, schermen of kaartlezers die niet meer werken), maar die worden op dit moment al uitgevoerd door technici.

Alle computers zullen in orde zijn voor de verkiezingen van 13 juni en gemeenten die dus al elektronisch stemden, zullen dat nu opnieuw kunnen doen”, luidt het.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content