Als kabeloperatoren foeteren
Ik heb twee pubers in huis die altijd wel dwars gaan liggen als ze een taak moeten opknappen, ‘een gemeenschapsdienst’ heet dat tegenwoordig.
Ik heb twee pubers in huis die altijd wel dwars gaan liggen als ze een taak moeten opknappen, ‘een gemeenschapsdienst’ heet dat tegenwoordig.
Ze foeteren openlijk en kniezen dan in een hoekje: de verwende millenniumgeneratie, weet je nog wel? Zo ook met Telenet en zijn Waalse tegenhanger Voo. Die schrokken zich volgens eigen zeggen een hoedje toen de regelgever, het BIPT, hen oplegde om de analoge kabel open te gooien. Hadden ze het niet zien aankomen? Gewezen topman John Goossens legde die eis tien jaar geleden al op tafel.
Dat werd tot vervelens toe herhaald bij elk gesprek. Het werd tijd dat het BIPT met deze ingreep uitpakte, niet in het minst om Belgacom zelf dit argument te ontnemen, zodat de dominante operator zijn VDSL-net eveneens opent, zonder morren… hoewel.
Het probleem is dat de kabeloperatoren nooit of amper gereguleerd zijn, altijd hun zin konden doen, zolang ze maar dividenden doorspeelden aan de intercommunales. Die eigengereide aanpak werd ook later doorgetrokken toen ze de politieke tentakels ontgroeiden. Maar wie groter en machtiger wordt, mag zich ook verwachten aan meer regelgeving. Daarvoor een pluim voor ‘het nieuwe BIPT’.
Als Telenet en Voo nu een pruillip trekken en zeggen dat ze in dat geval niet voor een gsm-licentie gaan, dan doet me dat sterk aan mijn twee jongens denken. Als ze een volwaardige operator willen zijn dan moeten ze die mobiele licentie erbij nemen. Meer dan de helft van de inkomsten en zeker van de winst van Belgacom komt van mobiele diensten. En dat zal met mobiele data enkel nog toenemen, ook in het bedrijvensegment.
Foeteren en kniezen in een hoekje is niet meer van hun leeftijd, operatoren zijn dat ontgroeid, hoewel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier