Als redundantie faalt – of niet bestaat
Een verkeersongeval. Toevallig tegen een lantaarnpaal of een verdeelkast en een hele wijk zit zonder stroom. Dat kan gebeuren en gebeurt helaas ook geregeld. Zo ook dit weekend ergens in Vilvoorde. Toevallig daar waar een datacenter van Scarlet gehuisvest is.
Een verkeersongeval. Toevallig tegen een lantaarnpaal of een verdeelkast en een hele wijk zit zonder stroom. Dat kan gebeuren en gebeurt helaas ook geregeld. Zo ook dit weekend ergens in Vilvoorde. Toevallig daar waar een datacenter van Scarlet gehuisvest is.
Geen probleem, denkt u dan: die datacenters hebben wel backup-stroomgeneratoren die de boel draaiende houden met behulp van wat liters diesel. Dat kan fout lopen en dat loopt helaas ook geregeld fout. Zo ook dit weekend ergens in Vilvoorde.
En eenmaal de backup-stroomgenerator eindelijk ingeschakeld is, kan het gebeuren dat die generator het na enkele dagen onophoudelijk draaien ook begeeft. En dat de backup van de backup het vervolgens niet automatisch overneemt. En dat het hele datacenter dus nogmaals down gaat. Ja, daar in Vilvoorde, waar het in juli vorig jaar ook al eens gebeurde.
Een optimist kan de foutjes nog vergoelijken of er ergens de wet van Murphy in herkennen, maar eigenlijk maakt dat helemaal niet uit. Want is de belangrijkste conclusie van dit incident – of noem het een ongelukkige opeenvolging van incidenten – niet eerder dat heel wat bedrijven maar al te gemakkelijk hun eieren in één nest leggen? Toegegeven, waterdichte redundantie heeft zijn prijs en als je een hoster bent die wil scoren via goedkope webhosting dan moet je ook compromissen sluiten. Je krijgt waarvoor je betaalt, zeg maar.
Zowel BASE als TV Vlaanderen willen de opgelopen schade ondertussen verhalen op Scarlet (Belgacom). Scarlet zegt dan weer dat het “lessen zal trekken uit de gebeurtenissen”. Maar misschien moeten enkele grotere klanten van Scarlet zelf ook maar lessen trekken – of op z’n minst eens nadenken over de risico’s die ze dagelijks nemen. Kun je als mobiele operator bijvoorbeeld je kritieke ict-systemen wel plaatsen in een extern datacenter? Is het operationeel wel verantwoord om een landelijk mobiel datanetwerk te laten afhangen van één enkel datacenter? Of kun je als aanbieder van digitale televisie – waar ook ter wereld – riskeren dat de klanten zwart beeld krijgen wanneer dat ene datacenter eventjes zonder stroom valt?
Misschien wel, misschien niet: ik heb ook geen zicht op de afgesproken SLA’s en dergelijke. Maar als je het vanuit het standpunt van de eindgebruiker bekijkt, zegt mijn gezond boerenverstand dat het wel duidelijk is wat het antwoord is. Of beter: wat het zou moeten zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier