AltaVista exit op 8 juli
Ooit was AltaVista het summum van de snelste en meest informatieve zoekmotoren, tot Google de bovenhand haalde. Eigenaar Yahoo! trekt op 8 juli definitief de stekker uit van deze memorabele zoekdienst.
Het is een bijzonder droge aankondiging van één lijn in het lijstje van Yahoo! diensten die worden opgedoekt…. “Altavista (8 juli, 2013) Gebruik Yahoo! Search voor al je opzoekingsnoden.” Daarmee wordt het definitief einde aangekondigd van een zoekmotor die eertijds de prille commerciële internet-wereld verblufte met zijn snelheid en zijn omvangrijke zoekresultaten. ‘Eertijds’ was 1995, en de aanbieder was toen Digital Equipment Corporation (DEC). AltaVista werd ontwikkeld door DEC’s Network Systems Laboratory, in samenwerking met Western Research Laboratory, en onderscheidde zich door een bijzonder krachtige crawler (die de volle inhoud van de toen ca. 30 miljoen web-pagina’s doorzocht) en indexeringstool. Yahoo! zelf was een vroege aanbieder van de AltaVista zoekdienst op zijn site.
AltaVista bood vanaf eind 1997 tevens een van de eerste gratis vertaaldiensten aan in het web, in samenwerking met vertaalsoftwareproducent Systran sa. De dienst kreeg de naam ‘Babelfish’, naar het visje dat in Douglas Adams’ ‘The hitchhiker’s guide to the Galaxy’ in het oor van de gebruiker zorgde voor een universele vertaaldienst. AltaVista hield het bij 38 talen, waaronder Nederlands en Frans.
Na de overname van DEC door Compaq werd AltaVista van de hand gedaan aan een investeringsbedrijf, om uiteindelijk via het bedrijf Overture volledig in handen van Yahoo! te komen, in 2003. Ondertussen was Google al op het toneel verschenen, en vroeg in 2001 werden al meer zoekopdrachten in Google dan in AltaVista uitgevoerd. Daarbij kan rustig worden gesteld dat vroege en enthousiaste gebruikers van AltaVista tot de laatsten behoorden die de overstap naar Google hebben gezet, want de AltaVista werd uitermate gewaardeerd door zijn gebruikers (weet ik uit eigen ervaring). Na een eerder lek bij Yahoo! dat AltaVista op de terminale lijst stond, is het dus binnenkort definitief gedaan met AltaVista. Sic transit gloria mundi…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier