Amazon betaalt ouders in-app-aankopen van hun kinderen terug

© Getty Images/iStockphoto

Amazon gaat Amerikaanse ouders van kinderen die zonder hun toestemming zogenoemde in-app-aankopen deden, terugbetalen.

Internethandelaar Amazon heeft overeenstemming bereikt met de Federal Trade Commission (FTC) om tot 70 miljoen dollar aan in-app-aankopen terug te betalen. Het gaat om kosten van apps die extra functies tegen betaling aanbieden. Die kunnen voor een gepeperde rekening zorgen als kinderen er per ongeluk op klikken.

De twee partijen hadden beide nog een beroep lopen in de zaak. Vorig jaar oordeelde de federale rechtbank al dat Amazon haar consumenten onterecht kosten in rekening bracht voor ongeautoriseerde aankopen door kinderen. Die deden dat via mobiele apps, zoals onlinegames, die via de Amazon-appstore waren gedownload.

In dezelfde uitspraak weigerde de rechtbank echter een verzoek van de FTC om een gerechtelijk bevel uit te vaardigen waardoor Amazon zich in de toekomst niet meer van dergelijke praktijken zou mogen bedienen. De FTC ging daartegen in beroep. Amazon ging ook in beroep tegen de uitspraak dat het bedrijf de wet zou hebben overtreden.

Strijdbijl begraven

Doordat de twee partijen nu hebben besloten de strijdbijl te begraven, kan binnenkort worden begonnen met terugbetalen. ”Deze zaak toont wat een basisprincipe zou moeten zijn voor alle bedrijven: je moet toestemming hebben van consumenten voordat je ze kosten in rekening brengt”, zegt Thomas Pahl van de FTC.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content