Amazon brengt e-boeken naar het Nederlands taalgebied

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Amerikaanse retailreus Amazon betreedt de Nederlandse markt met zijn Kindle Store. Via Amazon.nl worden e-boeken aangeboden die ook door Belgen aangeschaft kunnen worden.

Amazon, de onbetwiste wereldwijde marktleider op het vlak van digitaal lezen, heeft de virtuele deuren van zijn langverwachte Nederlandse Kindle Store geopend op www.amazon.nl – voorheen werden klanten via dit adres doorgelinkt naar de Britse webwinkel. Ook Belgen kunnen er digitale boeken kopen.

‘Op maat van Nederlandse klanten’: 20.000 Nederlandstalige en 3 miljoen anderstalige titels

Volgens topmanager Jorrit van der Meulen van Amazon Kindle is de nieuwe elektronische boekenwinkel ‘op maat van Nederlandse klanten’ gemaakt.

Er zijn ruim 20.000 Nederlandstalige titels verkrijgbaar, waaronder bestsellers als De Kraamhulp van Esther Verhoef, Kieft van Michel van Egmond, Toen ik je zag van Isa Hoes en Huis van herinneringen van Nicci Gerrard. Er zijn ook boeken van onder anderen Tom Lanoye, Dimitri Verhulst, Herman Brusselmans en Stefan Hertmans terug te vinden. Daarnaast biedt Amazon meer dan 3 miljoen titels aan in andere talen.

Ook de succesvolle Kindle-e-readers worden aangeboden op de nieuwe Nederlandse digitale boekenwinkel verkrijgbaar, weliswaar via Amazon.de.

Bol.com: Niet bevreesd

Nederlands marktleider Bol.com ziet de komst van deze nieuwe concurrent met vertrouwen tegemoet. ‘De Nederlandse markt is al behoorlijk sterk ontwikkeld met zo’n 150 aanbieders van e-boeken’, aldus topman Daniel Ropers. ‘Daarbij horen ook al grote Amerikaanse partijen als Apple en Google. Toch kiest nog altijd 60 procent van de consumenten voor Bol.com.’

Kindle Direct Publishing, de grootste bedreiging voor uitgevers?

Amazon maakte verder bekend dat onafhankelijke schrijvers de mogelijkheid krijgen hun boeken rechtstreeks te publiceren op amazon.nl via het Kindle Direct Publishing-programma (KDP), misschien wel de grootste bedreiging voor uitgevers. Zij kunnen daarmee tot 70 procent aan royalty’s verdienen.

‘Veel mensen hebben een verhaal dat ze willen vertellen, wij willen het hen graag gemakkelijk maken om hun boeken te delen met hun lezers’, aldus Van der Meulen.

De grote vraag luidt nu: wat zullen de gevolgen van Amazons komst zijn voor de traditionele spelers op de Nederlandstalige boekenmarkt? (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content