Ambtenaar is nog niet 2.0

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Sociale media en online interactie met de overheid, het zegt veel ambtenaren niets.

Sociale media en online interactie met de overheid, het zegt veel ambtenaren niets.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van Indigov bij 556 (Nederlandstalige) ambtenaren, waarvan de resultaten vandaag worden gepresenteerd op de studiedag Ambtenaar 2.0.

De meningen over het internet zijn bij zowat alle ambtenaren eenduidig: het internet is nuttig of essentieel is bij de uitvoering van zijn of haar job. Driekwart van de ambtenaren heeft toegang tot alle websites. Slechts 0,5 procent heeft geen toegang tot internet. Een tiende van de ambtenaren heeft wel enige moeite om met het internet om te gaan.

De meeste Nederlandstalige ambtenaren blijken internet vooral passief te gebruiken om informatie te zoeken. Internet blijkt hun eerste informatiebron (94 procent), maar ze gaan er niet interactief mee om. Een derde doet niets interactiefs op internet. 31 procent zegt ook geen vertrouwen te hebben in internet.

Van sociale media hebben nog veel ambtenaren geen kaas gegeten. Het merendeel kent de grote namen (Facebook, Twitter, Netlog, LinkedIn) wel. Maar één op drie ondervraagde ambtenaren is niet actief op sociale netwerken en heeft geen enkele account. Wanneer ze wel een of meerdere accounts hebben, kiezen de ambtenaren voor Facebook (53%), gevolgd door LinkedIn (31%), Twitter (10%) en Netlog (10%). Ruim 4 op de tien ambtenaren heeft behoefte aan een opleiding over het gebruik van sociale media.

Opmerkelijk wel: ruim een derde van de respondenten (35%) vindt dat de overheid met de burger in dialoog moet treden via sociale netwerksites. 29 procent heeft er echter geen idee van of zijn of haar overheidsdienst aanwezig is op een sociaal netwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content