‘Amerikaanse inlichtingendienst NSA geeft afluisterpraktijken toe’

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De NSA zou op een besloten bijeenkomst van congresleden toegegeven hebben dat het telefoongesprekken van Amerikanen aftapte zonder een gerechtelijk bevel.

De NSA – één van de spilbedrijven in het veelbesproken PRISM-schandaal – heeft toegegeven telefoongesprekken van Amerikaanse burgers af te luisteren zonder een gerechtelijk bevel. Individuele analisten van de NSA zouden hier zelfstandig een besluit in mogen nemen, waarmee ze de wetgeving van het Amerikaans ministerie van justitie wel heel vrij interpreteren. Dat meldt technologiesite CNET, die ingelicht werd door Democratisch congreslid Jerrold Nadler.

Dat de NSA ook e-mail- en sms-verkeer en instant-messagingdiensten inkijkt zonder bevel, werd niet bevestigd maar is wel waarschijnlijk.

Technologiebedrijven geven openheid Intussen geven steeds meer grote technologiebedrijven die in het PRISM-schandaal genoemd worden openheid over de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Zo heeft Apple nu een open brief gepubliceerd, waarin staat dat het tussen 1 december 2012 en 31 mei 2013 4.000 tot 5.000 verzoeken kreeg van overheidsinstanties, om data van 9.000 tot 10.000 accounts of toestellen vrij te geven. Apple zegt alle verzoeken door een juridisch team te laten onderzoeken. Bovendien zouden de overheden in geen geval toegang kunnen krijgen tot iMessages of FaceTime-gesprekken vanwege een speciale encryptie.

Eerder gaf ook onder meer Facebook transparantie: de socialenetwerksite kreeg in de tweede helft van 2012 9000 tot 10.000 verzoeken van de overheid. Het betreft daarbij 18.000 tot 19.000 gebruikers – volgens Facebook maar ‘een klein aantal in vergelijking met onze 1,1 miljard gebruikers.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content