Amerikaanse regering investeert 4 miljard in zelfrijdende auto’s
De Amerikaanse overheid heeft 4 miljard dollar gereserveerd voor onderzoek en ontwikkeling van zelfrijdende auto’s waarbij de technologie en regelgeving voor de zelfrijwagens wordt onderzocht.
De investering moet ervoor zorgen dat er 10 jaar lang onderzoek gedaan kan worden. De Amerikaanse overheid wil beter gaan samenwerken met bedrijven en organisaties die zich bezighouden met zelfrijdende auto’s. Een van de eerste onderdelen van het plan is het ontwikkelen van modelregelgeving die de staten moet helpen bij het in goede banen leiden van de technologie en het gedrag van de auto’s op de openbare weg, meldt Computerworld.
De regelgeving moet voorkomen dat er per staat teveel verschillende regels ontstaan. Ook kan de investering staten stimuleren om zelfrijdende auto’s op de openbare weg toe te laten. Er zijn nu slechts enkele staten die met testvergunningen toestaan dat bedrijven als Google, Ford en Tesla hun experimenten uitvoeren. Maar ook tussen die vergunningen zitten al aanzienlijk verschillen in wat de bedrijven mogen met die zelfrijdende auto’s en aan welke eisen de inzittende moet voldoen.
Binnen een half jaar eerste resultaat
Het Amerikaanse ministerie van Transport wil over een half jaar de eerste modelwetgeving kunnen opstellen. Daartoe organiseert het ministerie overleg tussen vertegenwoordigers van de staten en de autoproducenten. Aangezien de zelfrijdende auto nog in de kinderschoenen staat, weet nog niemand hoe de openbare weg er straks écht uit zal zien. De bevoegde minister vraagt daarom ook aan techbedrijven hoe ze denken dat de regelgeving eruit moet gaan zien.
De investering is een flinke stap in de goede richting voor de zelfrijdende auto. Het toont vertrouwen in de technologie vanuit de overheid, wat belangrijk is bij de introductie van de nieuwe technologie. Verwacht wordt dat binnen 2 tot 4 jaar de eerste zelfrijdende wagens breder ingezet kunnen worden op de openbare weg, maar wat de wagens vooralsnog tegenwerkt is de (niet bestaande) regelgeving.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier