Android ‘Honeycomb’ voor tablets
Google toonde officieel zijn Android 3.0 ‘Honeycomb’ besturingssysteem, dat uitdrukkelijk voor ‘tablet’-systemen bestemd is. Waren de eerste versies van Googles Android-besturingssysteem bestemd voor smartphones, dan is versie 3.0 ‘Honeycomb’ uitdrukkelijk afgestemd op het gebruik in tablets. Op zijn hoofdkwartier in Mountain View demonstreerde Google nieuwe elementen in de gebruikersinterface, zoals ‘widgets’. Deze staan op de ‘homepage’ en bieden een snelle toegang tot informatie uit apps. Als voorbeeld werd een Gmail-inbox ‘widget’ vermeld. Doorheen die widgets kan ook snel toegang tot die apps worden verkregen. Ook kunnen apps uit verschillende ‘panes’ of fragmenten worden samengesteld.
Google toonde officieel zijn Android 3.0 ‘Honeycomb’ besturingssysteem, dat uitdrukkelijk voor ‘tablet’-systemen bestemd is.
Waren de eerste versies van Googles Android-besturingssysteem bestemd voor smartphones, dan is versie 3.0 ‘Honeycomb’ uitdrukkelijk afgestemd op het gebruik in tablets. Op zijn hoofdkwartier in Mountain View demonstreerde Google nieuwe elementen in de gebruikersinterface, zoals ‘widgets’. Deze staan op de ‘homepage’ en bieden een snelle toegang tot informatie uit apps. Als voorbeeld werd een Gmail-inbox ‘widget’ vermeld. Doorheen die widgets kan ook snel toegang tot die apps worden verkregen. Ook kunnen apps uit verschillende ‘panes’ of fragmenten worden samengesteld.
Voorts biedt de interface in de linkeronderhoek drie ‘toetsen’ (back, home en een toets die de actieve apps toont) en rechts onderaan een veld waarin onder meer aankondigingen verschijnen. Voorts is er ook een ‘dragging’-engine (voor het verslepen van bestanden in folders). Al bij al zouden gebruikers zich ietwat meer aan een pc-achtige omgeving kunnen verwachten. Duidelijk is wel dat toepassingen die tenvolle gebruik maken van Honeycombs mogelijkheden enkel bestemd zijn voor tablets en niet de ‘gewone’ Android toestellen als smartphones.
Tijdens de demo’s maakte Google gebruik van Motorola’s Xoom tablet, op basis van een ‘dual core’-processor. Dat verklaarde allicht de sterke 3D-mogelijkheden, op basis van een 3D API (OpenGL) en een ‘animation engine’. Voorbeelden van toepassingen waren 3D-spelletjes, maar ook een 3D-voorstelling van het menselijk lichaam. Overigens zal wel moeten blijken of dual- (of multi-)core processoren niet teveel snijden in de gebruiksduur van een systeem op een batterijlading.
Nog in ontwikkeling Ondanks de voorstelling en demonstraties, stelde Google wel dat Honeycomb nog niet geheel op punt staat. Er werd geen leverdatum aangekondigd en momenteel kan enkel een software development kit (SDK) worden verkregen. Dat roept bij commentatoren wel vragen op hoe uiteindelijk de markt voor tablets zich dit jaar zal verder ontwikkelen. Zo zijn er nog de nakende aankondigingen van HP (Palm) systemen en RIM’s Playbook, die allicht pas over een hele tijd beschikbaar zullen zijn. En wordt natuurlijk ook uitgekeken naar de nieuwe iPad. Ook bij deze laatste worden vernieuwingen in de gebruikersinterface verwacht. Voorts moet Google nog aantonen hoe het op termijn de verschillende versies van Android (smartphones en tablets) met elkaar gaat verzoenen.
Anderzijds werden tijdens de voorstelling van Honeycomb wel uitbreidingen van de Android Market voor apps getoond, inclusief een web-uitvoering (Market Webstore). Daarin zal het mogelijk zijn om toepassingen te kiezen in functie van het type toestel.
Google gaf een voorsmaakje van Honeycomb in deze video:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier