Android weet altijd waar je bent, ook als locatiegegevens uitstaan
Google heeft toegegeven dat het permanent de locatie van zijn Android-telefoons bijhield, ook als de gebruikers locatiegegevens hadden afgezet.
Android weet waar u bent, ook als u het opgeven van uw locatie al lang had uitgezet. Uit een mededeling van de techgigant blijkt dat Google sinds begin 2017 de locaties opslaat van zendmasten in de buurt van Android telefoons. Het bedrijf zegt er meteen bij dat het die info uiteindelijk niet nuttig vond, en dat het de praktijk dan maar heeft stopgezet.
Hoe werkt dat?
Wanneer een mobiel toestel met Android een zendmast passeerde, contacteerde het Google’s servers om de locatie van de toren door te geven. Dat gebeurde ook als de gebruiker locatiegegevens in het besturingssysteem had uitgezet, zo schrijft online magazine Quartz. Zo zou Google mogelijk toch nog de locatie van gebruikers kunnen traceren terwijl ze rondreizen. Volgens het bedrijf zelf kadert de praktijk in een experiment om het verzenden van berichten door mobiele netwerken te verbeteren. Het belooft dat het de informatie niet heeft gebruikt of bijgehouden, en dat Android ondertussen aangepast is om de mastinformatie niet meer door te spelen.
De reden waarom ook locatiegegevens werden doorgespeeld van gebruikers die locatiegegevens hadden uitgezet, ligt volgens Quartz bij de dienst die ze doorspeelde. De zendmasten praatten met Android’s Firebase Cloud, een onderdeel dat zorgt voor tekstberichten en notificaties. Dat staat los van de ‘locatiegegevens’ die je kan uitzetten, en die vooral geassocieerd worden met Google Maps. Het was dus niet mogelijk om de berichten van Firebase uit te zetten, zelfs als je zou weten dat ze bestonden.
Street View
Dit is ondertussen de tweede keer dat Google aan de wereld moet melden dat het echt wel weet waar je bent, altijd en overal. Eerder moest het al toegeven dat de wagens van Street View tussen 2007 en 2010 alle netwerknamen van wifinetwerken en MAC-adressen van routers verzamelde die ze tegen kwamen op hun tochten door het landschap. In de jaren die daarop volgden, kreeg het voor die praktijk enkele stevige waarschuwingen, en een paar miljoen euro boetes van verschillende privacy-organisaties wereldwijd.
Of de nieuwe onthullingen ook weer tot boetes zullen leiden, is nog niet bekend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier