Anoniem bellen blijft kinderspel
De wet die ervoor moet zorgen dat terroristen en andere criminelen niet langer anoniem simkaarten kunnen kopen, is zo lek als een zeef.
Dat bericht Het Laatste Nieuws woensdag. Uit onderzoek van de krant blijkt dat bepaalde providers zelfs een kopie van het paspoort van een overleden Belg accepteren als ‘identificatie’.
Toezichthouder BIPT tikte Lycamobile in het verleden al op de vingers, omdat het laks omsprong met de antiterreurmaatregel rond de identificatie van gsm-nummers.
‘De Britse telecomoperator liet eerst zelfs toe dat gebruikers zélf via internet een identiteitsbewijs koppelden aan een simkaart’, zeggen politiebronnen in de krant. ‘In maart is die mogelijkheid afgeschaft, toen duidelijk werd dat het criminele milieu er misbruik van maakte. Sindsdien kan de registratie van een simkaart enkel nog verlopen via de verkopers.’ Maar ook daarbij blijft het dus mislopen, zo blijkt uit de test van Het Laatste Nieuws.
Want noch de verkopers, noch Lycamobile voert enige controle uit. Lycamobile schuift de schuld in de schoenen van de verkopers. ‘Zíj moeten ervoor zorgen dat de registratie correct verloopt.’
De Croo: ‘Onaanvaardbaar’
Minister voor Telecom Alexander De Croo (Open Vld) vindt het niet kunnen dat de Britse operator Lycamobile het nog altijd mogelijk maakt dat iemand anoniem een simkaart koopt in ons land. Als Lycamobile het probleem niet snel oplost, moet telecomregulator BIPT ‘doortastend optreden’, zei De Croo woensdagmorgen in De Ochtend (Radio 1).
Een klein jaar geleden werd het bij wet verboden om nog simkaarten voor gsm’s te verkopen zonder dat die door de politie geïdentificeerd kunnen worden. De wetsaanpassing kaderde in de strijd tegen terreur. Terroristen en andere criminelen maakten immers gretig gebruik van anonieme prepaid-telefoonkaarten.
Ondanks de wet slaagde een journalist van Het Laatste Nieuws er vlotjes in om bij Lycamobile een simkaart te kopen met een kopie van een paspoort dat op internet circuleert. ‘Dit is onaanvaardbaar’, zegt minister De Croo. ‘We willen niet dat er simkaarten in circulatie gebracht worden die gebruikt worden in criminele milieus’.
De minister benadrukt dat andere operatoren zich wel naar de wet schikken. Het is aan het BIPT om op te treden en eventueel sancties te nemen. Als er niet snel een oplossing komt, vindt De Croo dat de regulator ‘doortastender moet optreden’. Zelf vindt de minister dat er voor een operator die zich niet naar de wet schikt ‘geen plaats is op de Belgische markt’.