Antwerpen gaat inwoners en bezoekers volgen via sensoren (om te zien hoe ze zich door de stad bewegen)

© Belga Image

De stad Antwerpen gaat, in samenwerking met iMinds en Mobile Vikings, volgen hoe mensen zich naar en in de stad bewegen via sensoren die de signalen van hun gsm-toestellen opvangen. ‘We pikken alleen het gsm-signaal op, maar weten niet van wie de gsm is’, verzekert burgemeester Bart De Wever.

Het project van de stad Antwerpen, het Vlaams digitaal onderzoekscentrum iMinds en de mobiele netwerkprovider Mobile Vikings luistert naar de naam City of Things. Het is “het grootste in zijn soort in Europa”, schrijft Gazet van Antwerpen. De start ervan is voorzien voor eind dit jaar.

Sensoren

Concreet worden op verschillende plaatsen in de stad, vooral in het toeristisch centrum en op drukke winkel- en verkeersassen, een groot aantal sensoren geplaatst. Die zullen de gsm-signalen opvangen van zij die een mobiel toestel op zak hebben.

Met die data kan in detail bekeken worden hoe mensenmassa’s zich door de stad bewegen. Ook kan met de technologie de capaciteit van een evenement exact worden gemeten.

De Wever: ‘We pikken alleen het signaal op, maar weten niet van wie de gsm is’

Burgemeester Bart De Wever verwijst naar de koopjesperiode eind vorig jaar, toen Antwerpen dichtslibde met wagens. Dankzij deze technologie zal in zulke gevallen sneller ingegrepen kunnen worden en zullen bezoekers geleid kunnen worden naar de parkings in de rand.

De privacy is gegarandeerd, meent De Wever. “We pikken alleen het signaal op, we weten niet van wie de gsm is.”

Meer informatie over City of Things vindt u op de site van iMinds.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content