Antwerpse haven zal data-analisten nodig hebben

© BI

De Antwerpse haven zal in de komende jaren steeds meer nood hebben aan hooggeschoolde werknemers, personeel dat bijvoorbeeld data-analyse kan uitvoeren. Dat blijkt uit een studie aan de UAntwerpen in opdracht van de provincie.

De provincie Antwerpen liet het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de Universiteit Antwerpen een studie maken naar de verwachte tewerkstelling en de nodige profielen in de haven. Momenteel zorgt de Antwerpse haven voor circa 60.000 directe arbeidsplaatsen, zowel door het laden en lossen van schepen, maar ook een hele transport- en logistieke industrie errond.

Volgens wetenschapper Thierry Van Elslander (UAntwerpen) zal de aard van de jobs sterk gaan veranderen. Volgens hem gaat de zware arbeid zeker op korte termijn niet verdwijnen, maar een tussenlaag, qua scholingsgraad, dreigt weg te vallen.

Digitalisering

“In verschillende havens rondom ons is men met een digitaliseringsstrategie bezig. Daarom moet men ook hier verder gaan qua ICT-kennis dan alleen de basiskantoorpakketten”, klinkt het.

“Zoals bijvoorbeeld reisbureaus zich moeten aanpassen aan boekingwebsites, zullen bijvoorbeeld de expediteurs nieuwe technologieën moeten omarmen. De pc zal data verwerken, maar men moet leren met data-analysesoftware om te gaan, zodat men mee de strategie van het bedrijf kan uitzetten”, vervolgt hij.

Jobpolarisering

Van Elslander verwacht een echte ‘jobpolarisering’, met het wegvallen van routinematige taken, ten voordele van niet-routineuze taken, zowel cognitief als manueel. Communicatie, samenwerken, flexibiliteit en klantgerichtheid zullen over tien jaar even belangrijk zijn als sectorspecifieke kennis in een job zelf.

Het onderwijs zal zich daaraan moeten aanpassen, maar ook de bedrijven zelf, die al dan niet via koepelorganisaties hun mensen meer kunnen trainen. De havengemeenschap moet zich ten slotte ook aanpassen aan een “moderne bedrijfscultuur met meer diversiteit” op de werkvloer. “Enkel dan zullen ook vrouwen bereid zijn om een job te zoeken in haven.”

Partner Content