Antwerpse ziekenhuizen kampen met computerproblemen: intern rampenplan van kracht

ZNA Middelheim hospitaal in Antwerpen © BELGA

Bij het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is dinsdagmiddag een grootschalig ICT-probleem ontstaan waardoor het intern rampenplan is moeten afgekondigd worden. Dat zegt de directie.

Verschillende ZNA-ziekenhuizen, waaronder Jan Palfijn, Middelheim en Stuivenberg, kunnen voorlopig geen ambulances van de dienst 100 ontvangen. Patiënten met een afspraak kunnen volgens een woordvoerster wel geholpen worden.

Geen cyberaanval

ZNA stelt dat het niet om een cyberaanval gaat. “Het is een ICT-probleem waarvan de oorzaak intussen gevonden is en verholpen wordt”, zegt woordvoerster Renée Willems. “Het is ook niet zo dat hier nu niemand meer binnen of buiten mag, maar we hebben wel aan de provincie laten weten dat we ambulances van de dienst 100 momenteel niet kunnen ontvangen omdat de registratiesystemen niet met elkaar in verbinding staan. Een patiënt met een afspraak kan wel gewoon naar binnen en wordt dan tijdelijk alleen manueel geregistreerd. Er kunnen bijvoorbeeld ook scans blijven gebeuren, maar die kunnen voorlopig niet worden doorgestuurd.”

Partner Content